Do góry

Przetwory Przepis na:

Opieńki w sosie pomidorowym.

Opieńki w sosie pomidorowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2562

Dodano:

Odsłon: 4131

Jesień - pora grzybobrania, wysyp opieniek sprawił, że nie mogłam im się "oprzeć". Bardzo prosty przepis, a grzyby smaczne.

Składniki

  • 1,5 kg grzybów - opieniek
  • 3 duże cebule
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka wegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. octu 10 %
  • 1/2 szkl.oleju
  • 1 mały przecier pomidorowy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby ( same kapelusze ) oczyścić i zagotować w lekko osolonej wodzie - 15 min. Odsączyć.

  2. Cebulę pokroić w kostkę.

  3. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę.

  4. Dodać ziele ang., liść laurowy, goździki, cukier, sól, wegetę, pieprz i ocet. Gotować na małym ogniu 5 min.

  5. Dodać grzyby i gotowań następne 5 min.

  6. Dodać przecier pomidorowy i gotować 5 min.

  7. Gorące przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 października Świetny pomysł ,nigdy takich nie jadłam,muszę zrobić jak tylko trafię na opieńki:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń