Jesień - pora grzybobrania, wysyp opieniek sprawił, że nie mogłam im się "oprzeć". Bardzo prosty przepis, a grzyby smaczne.
Opieńki w sosie pomidorowym.
Składniki
- 1,5 kg grzybów - opieniek
- 3 duże cebule
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 3 goździki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka wegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. octu 10 %
- 1/2 szkl.oleju
- 1 mały przecier pomidorowy
Składniki
- 1,5 kg grzybów - opieniek
- 3 duże cebule
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 3 goździki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka wegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. octu 10 %
- 1/2 szkl.oleju
- 1 mały przecier pomidorowy

Etapy przygotowania
Grzyby ( same kapelusze ) oczyścić i zagotować w lekko osolonej wodzie - 15 min. Odsączyć.
Cebulę pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę.

Dodać ziele ang., liść laurowy, goździki, cukier, sól, wegetę, pieprz i ocet. Gotować na małym ogniu 5 min.

Dodać grzyby i gotowań następne 5 min.

Dodać przecier pomidorowy i gotować 5 min.

Gorące przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Życzę smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2490
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2490



Składniki
- 1,5 kg grzybów - opieniek
- 3 duże cebule
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 3 goździki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka wegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. octu 10 %
- 1/2 szkl.oleju
- 1 mały przecier pomidorowy
Grzyby ( same kapelusze ) oczyścić i zagotować w lekko osolonej wodzie - 15 min. Odsączyć.
Cebulę pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Dodać ziele ang., liść laurowy, goździki, cukier, sól, wegetę, pieprz i ocet. Gotować na małym ogniu 5 min.
Dodać grzyby i gotowań następne 5 min.
Dodać przecier pomidorowy i gotować 5 min.
Gorące przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Życzę smacznego :)
Świetny pomysł ,nigdy takich nie jadłam,muszę zrobić jak tylko trafię na opieńki:)
Zapowiada się wybornie :)