Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka chili w zalewie (na zimę)

Papryka chili w zalewie (na zimę)

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48625

Dodano:

Odsłon: 11190

Przetworów ciąg dalszy... papryka.

Składniki

  • papryczka ostra: tyle ile nazbieramy
  • czosnek 1 ząbek do każdego słoiczka
  • suszona bazylia 1/2 łyżeczki do każdego słoiczka
  • sól 1/2 łyżeczki do każdego słoiczka
  • cukier odrobina do każdego słoiczka
  • zalewa: oliwa z oliwek (4 łyżki) + olej (1/2 l)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryczki przekroić na połowę, oczyścić z ziarenek. Następnie wkładać je do przygotowanych wcześniej słoiczków. Do każdego słoiczka włożyć po jednym ząbku czosnku, dodać bazylię, cukier i sól.

    Olej wymieszać z oliwą, mocno podgrzać, ale nie zagotowywać. Gorącą miksturą zalać paprykę (będzie wydawać dźwięk skwierczenia, jak topiona słoninka na patelni, to dobry znak, tak ma być).

    Słoiki dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem, pozostawić w tej pozycji do wystudzenia.

  2. Uwaga: Do jednego słoiczka (400g) wchodzi około 1/3 l oleju, w zależności jak ciasno ułożyliśmy papryczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Suroweczka 29 sierpnia 2018 Witam, czy tak przygotowane papryczki wytrzymają do zimy? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 13 września 2014 Pycha! Zima na ostro - dobre przygotowanie - uwielbiam :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń