Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki w occie są niezwykle proste w przygotowaniu. Stanowią świetny dodatek do smażonych lub grillowanych mięs, a także sałatek czy nawet kanapek. Możesz je zaserwować jako element urozmaicający deski wędlin lub serów czy też w różnego rodzaju koreczkach. Odrobina papryczek chili nadaje przyjemnej ostrości, idealnie komponującej się z kwaskowatą zalewą. Z powodzeniem możesz też dodać inne warzywa – marchewka czy kalafior będą idealnie pasować do pieczarek. Możesz przetwory urozmaicić też gałązką rozmarynu czy tymianku.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1082
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4862
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1082
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4862
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Składniki
Pieczarki oczyść i umyj. Odetnij zbyt długie nóżki, pozostawiając tylko niewielką część pod kapeluszem. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj ocet i całość zagotuj.
Pieczarki gotuj przez ok. 15 minut, a następnie zdejmij je z ognia i odcedź płyn. Odstaw całość na bok.
Wodę z gotowania pieczarek przelej z powrotem do garnka. Dodaj sól, cukier, liście laurowe i pieprz. Gotuj całość, cały czas mieszając, do rozpuszczenia składników. Odstaw.
Czosnek oczyść i pokrój w drobną kostkę, tak samo jak papryczki chili. Przenieś je na dno 4 słoików, a następnie wypełnij je ugotowanymi pieczarkami.
Pieczarki zalej marynatą, wyciągając wcześniej liście laurowe. Słoiki mocno zakręć i wstaw do lodówki.
Pieczarki w occie możesz przechowywać zamknięte w lodówce nawet przez kilka tygodni. Grzyby są gotowe do spożycia już po 3 dniach marynowania. Serwuj je na zimno.