Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W chłodne dni chętnie sięgamy po ciepłe, rozgrzewające napoje. Najczęściej jest to herbata z różnorakimi dodatkami. Jej smak możemy wzbogacić pomarańczą, cytryną, goździkami, laską cynamonu lub syropem z pigwy. Warto zimowe zapasy uzupełnić o te produkty, tak aby mieć je zawsze pod ręką. Domowy syrop z pigwy przygotujecie z zaledwie dwóch składników. Zobaczcie, jakie to proste.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30895
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3628
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4170
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1127
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30895
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3628
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4170
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1127
Składniki
Owoce pigwy myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i następnie kroimy na cienkie paseczki.
Owoce przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem. Składniki mieszamy ze sobą. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni. Czekamy aż owoce puszczą sok. Warto od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem, aby cukier się dobrze rozpuścił.
Po 2-3 dniach zawartość słoika przekładamy do garnka. Sok z owocami i cukrem gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zagotowaną pigwę z sokiem przekładamy do małych słoiczków.
Słoiczki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut w garnku z wrzącą wodą.