Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Pigwa do herbaty
  • Przetwory
  • Przepis na

Pigwa do herbaty

05.08.2025 Odsłon: 91330
5.0 (96 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pigwa do herbaty to świetny, rozgrzewający dodatek, który dostarcza wielu witamin i minerałów, wspierając ogólną odporność organizmu. Sprawdzi się szczególnie dobrze zimą, kiedy brakuje nam świeżych warzyw oraz owoców. Ale też latem będzie stanowić ciekawe urozmaicenie do mrożonej herbaty. Pigwa wzmacnia smak napoju i dodaje przyjemnie słodkiego aromatu. 

Właściwości zdrowotne pigwy 

Świeża pigwa dostarcza wielu składników odżywczych, takich jak witamina C. Wspiera ona ogólną odporność organizmu i zmniejsza ryzyko nawracających infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Przyspiesza też powrót do zdrowia i łagodzi nieprzyjemne dolegliwości chorobowe. Owoce pigwy zawierają również polifenole i inne substancje o działaniu antyoksydacyjnym, czyli hamującym aktywność wolnych rodników doprowadzających do uszkodzeń na poziomie komórkowym i DNA. Potas, magnez i wapń są minerałami ważnymi dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów ciała człowieka, w tym szczególnie nerwów, gospodarki elektrolitowej czy równowagi kwasowo-zasadowej. Z kolei błonnik zawarty w przetworach z pigwy wspiera działanie układu pokarmowego, szczególnie w zakresie jelit. Dlatego warto spożywać sok z pigwy, dżemy czy innego rodzaju przetwory. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Pigwa do herbaty - przygotowanie zimowej herbaty 

Pigwa w syropie to wspaniały dodatek do herbaty zimowej, który rozgrzewa, poprawia samopoczucie i wspiera odporność. Jedna szklanka takiego naparu odsunie w niepamięć mroźną i ciemną aurę na zewnątrz, przypominając smak lata i złotej jesieni. Pigwa wzbogaca smak napoju, dodaje przyjemnej słodyczy i lekko kwaskowatego smaku, będąc idealnym zamiennikiem słodzika czy łyżeczki cytryny. Wystarczą 1-2 łyżki pigwy pełnej przeciwutleniaczy, by taka zwykła herbata zamieniła się w skarbnicę witaminy C. 

Jak przygotować pigwę do zrobienia przetworów? 

Najlepiej wybierać owoce pigwy w kolorze intensywnie żółtym, które są pozbawione już charakterystycznego meszku. Zbiory przeprowadza się zazwyczaj dopiero w październiku. Warto też wiedzieć, że do wyboru mamy dwie główne odmiany tej rośliny - pigwę gruszkową lub jabłkową. W przeciwieństwie do owoców pigwy pospolitej wiele z tych odmian można spożywać nawet na surowo. Nie ma to jednak znaczenia przy przyrządzeniu syropu. Smak kwaśnej pigwy osładza cukier, którym zasypuje się miąższ i pozostawia na kilka dni. Dzięki temu wszystkie wartościowe substancje i naturalne antyoksydanty przechodzą z owoców do syropu. 

Smak pigwy do herbaty i najlepsze dodatki do syropu 

Pigwy świetnie komponują się także z innymi owocami czy przyprawami, co umożliwia samodzielne eksperymentowanie z przygotowaniem przetworów. Jeśli zależy ci na właściwościach rozgrzewających, syrop z pigwy urozmaić takimi składnikami jak: 

  • imbir, 
  • kurkuma, 
  • goździki. 

Czarna herbata z owocami pigwy świetnie smakuje z dodatkiem pomarańczy, jabłek, dzikiej róży czy cytryny. Z powodzeniem możesz zrobić sok z łyżeczką miodu, który wzmocni przeciwzapalne właściwości pigwy. 

Jak zrobić pigwę do herbaty zimowej? 

Owoc pigwy należy pokroić w cienkie plasterki i wyciąć gniazda nasienne; nie ma konieczności ich obierania, bo to właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Zasypanie cukrem ma na celu wydobycie całego soku i substancji odżywczych. Możesz też owoce pigwy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, co przyspieszy cały proces, chociaż późniejsze odcedzenie syropu może sprawić więcej problemów. Jednak przygotowanie zimowej herbaty z odrobiną pływających w niej wiórków owocowych ma swój urok. 

Inne przepisy z pigwy 

Pigwa doskonale sprawdza się nie tylko w syropach, ale także dżemach, konfiturach, sokach. Sprawdź też nalewkę z pigwy z przepisu babci, która jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów czy ciast. Rozgrzewająca herbata z tymi wspaniałymi owocami stanie się prawdziwym przysmakiem w twoim domu. Zastosowanie znajdą też pestki pigwy, które warto przerobić na napar, macerat lub również nalewkę. 

Dojrzałe owoce pigwy to wspaniały produkt, który ma wiele różnych zastosowań. W postaci surowej są cierpkie i twarde, ale po obróbce cieplnej pigwowiec japoński czy pigwa jabłkowa znacznie zyskują na walorach smakowych. 

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Bengalski
Bengalski
Sałatki

Bengal Bay Watch

Sałatki Bengal Bay Watch

My name is patrol. Słoneczny patrol

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Polska
  • Żydowska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek

Odsłon: 49

do 30 min 30 min
2
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 18215

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 23016

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 2011

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2498

do 30 min 30 min
8
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12364

do 60 min 60 min
20
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Bengalski
Bengalski
Sałatki

Bengal Bay Watch

Sałatki Bengal Bay Watch

My name is patrol. Słoneczny patrol

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Polska
  • Żydowska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek

Odsłon: 49

do 30 min 30 min
2
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 18215

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 23016

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 2011

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2498

do 30 min 30 min
8
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12364

do 60 min 60 min
20
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Pigwa do herbaty
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg pigwy,
  • 600 g cukru.
Sposób przygotowania:
1

Owoce pigwy myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i następnie kroimy na cienkie paseczki.

2

Owoce przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem. Składniki mieszamy ze sobą. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni. Czekamy, aż owoce puszczą sok. Warto od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem, aby cukier się dobrze rozpuścił.

3

Po 2-3 dniach zawartość słoika przekładamy do garnka. Sok z owocami i cukrem gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zagotowaną pigwę z sokiem przekładamy do małych słoiczków.

4

Słoiczki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut w garnku z wrzącą wodą.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki