Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W chłodne dni chętnie sięgamy po ciepłe, rozgrzewające napoje. Najczęściej jest to herbata z różnorakimi dodatkami. Jej smak możemy wzbogacić pomarańczą, cytryną, goździkami, laską cynamonu lub syropem z pigwy. Warto zimowe zapasy uzupełnić o te produkty, tak aby mieć je zawsze pod ręką. Domowy syrop z pigwy przygotujecie z zaledwie dwóch składników. Zobaczcie, jakie to proste.
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 86
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 10
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2034
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 58
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 86
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 10
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2034
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 58
Składniki
Owoce pigwy myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i następnie kroimy na cienkie paseczki.
Owoce przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem. Składniki mieszamy ze sobą. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni. Czekamy aż owoce puszczą sok. Warto od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem, aby cukier się dobrze rozpuścił.
Po 2-3 dniach zawartość słoika przekładamy do garnka. Sok z owocami i cukrem gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zagotowaną pigwę z sokiem przekładamy do małych słoiczków.
Słoiczki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut w garnku z wrzącą wodą.