Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis babci Ali na domową nalewkę z pigwy na spirytusie. Jest niezwykle smaczna, dlatego można ją serwować jako dodatek do ciast i deserów lub podarować na prezent bliskiej osobie. Oprócz walorów smakowych posiada również pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki dużej zawartości witaminy C sprawdzi się jako domowy sposób na wzmocnienie odporności.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Składniki
Owoce pigwy myjemy, osuszamy, dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego słoja.
Do owoców wlewamy spirytus oraz wodę. Całość mieszamy, następnie słój z pigwą zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około dwa miesiące.
Po dwóch miesiącach odkręcamy słój. Płyn z alkoholem przelewamy do osobnego naczynia. Owoce zasypujemy cukrem, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił.
Po upływie dwóch tygodni zlewamy syrop z pigwy i przelewamy go do wcześniej odstawionego alkoholu. Całość mieszamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na kolejne 2 miesiące.
Po upływie 2 miesięcy filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek. Smacznego!