Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z pigwy to obowiązkowa pozycja w każdej babcinej spiżarce - jest pyszna, aromatyczna, zdrowa i przyjemnie rozgrzewa, szczególnie zimą. Pigwa przypomina nieco skrzyżowanie gruszki z jabłkiem, a na surowo ma dość cierpki i nieprzyjemny smak. Jednak po obróbce termicznej, szczególnie w postaci domowej nalewki staje się wyjątkowym przysmakiem.
Nalewka z owoców pigwowca jest bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i składników odżywczych. Pigwa jest skarbnicą witaminy C, która ma działanie silnie antyoksydacyjne i wspierające odporność całego organizmu. Zmniejsza ryzyko nawracających infekcji oraz przyspiesza powrót do zdrowia przy przeziębieniu i grypie. Związki polifenolowe z kolei chronią serce i układ nerwowy przed degeneracją. Mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Taka lecznicza nalewka będzie prawdziwym skarbem domowej spiżarki.
Tradycyjna nalewka powinna mieć około 40 proc. zawartości alkoholu. Najlepiej jest stosować czysty spirytus, zarówno ze względu na jego właściwości, jak i cenę. Proporcje czystego alkoholu do wody muszą wynosić około 5:2, by uzyskać odpowiednie stężenie. Nic jednak nie przeszkadza w tym, by w domowej spiżarce stanęła nalewka z pigwowca na wódce. W tym wypadku zamiast roztworu spirytusu i wody należy użyć wyłącznie wódki, bez jej rozcieńczania. Warto też zadbać, by używać wyłącznie alkoholu wysokiej jakości. W przeciwnym razie smak końcowej nalewki z pigwy może być nieprzyjemny.
Najlepiej sprawdzi się zwykły, biały cukier dostępny w każdym sklepie spożywczym. Bardzo ciekawa jest też nalewka z pigwy z cukrem trzcinowym, która charakteryzuje się głębszym smakiem o lekkiej, karmelowej nucie. Całość będzie miała piękny, bursztynowy kolor. Bardzo interesujący smak ma też nalewka z pigwowca z miodem - wystarczy część białego cukru zamienić na płynne złoto pochodzące od pszczół. Trzeba jednak uważać w proporcjach - zbyt dużo miodu może zdominować smak pigwy.
Do przygotowania nalewki z pigwy niezbędne jest użycie substancji, które umożliwiają proces fermentacji, czyli sacharozy, maltozy, fruktozy. Czas przygotowania takiego specjału jest przez to odpowiednio długi i trwa ok. 2 miesięcy. Niestety zdrowsze zamienniki cukru, takie jak ksylitol czy erytrol, nie mają odpowiednich właściwości i nie nadają się do przyrządzania domowego alkoholu.
Smak nalewki z pigwy czystej postaci jest raczej delikatny, nieco przypominający mieszankę jabłek i gruszek. Z powodzeniem jednak możesz urozmaicić go, dodając przyprawy czy odrobinę soku z innych owoców. Miłośnicy słodyczy będą zachwyceni, kiedy na stole stanie nalewka z pigwy z wanilią. Innymi dodatkami, które warto sprawdzić, są:
Taka nalewka z pigwowca z imbirem jest wspaniałym dodatkiem do zimowej herbaty. Jest lekko pikantna, z orientalną nutą smakową, a w dodatku będzie niesamowicie zdrowa: wspiera trawienie i układ sercowo-naczyniowy, poprawia pamięć i koncentrację. Zdrowotne substancje czynne znajdujące się w poszczególnych składnikach sprawiają, że warto przygotować taką nalewkę jako element profilaktyki prozdrowotnej.
Nalewka z pigwy z owocami będzie świetna do przygotowywania najróżniejszych ciast, deserów i słodkich przekąsek. Kiedy proces maceracji się zakończy, odcedzone owoce pigwy można użyć do przełożenia tortów z kremem czy udekorowania pucharów lodowych. Rozłóż je na galaretkach, biszkoptach czy świeżo przygotowanym budyniu. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z pigwami, przełóż je do słoika i schowaj do lodówki aż do momentu użycia. Nawet jeśli na co dzień nie przyrządzasz deserów, dodanie pigwy do herbaty zawsze będzie świetnym pomysłem.
Warto także pamiętać o jeszcze jednym zastosowaniu, nalewka na prezent z okazji świąt, jubileuszu czy urodzin będzie zawsze idealnym pomysłem. Czy jest coś lepszego niż własnoręcznie przygotowany podarek, który jest jednocześnie pyszny, praktyczny i zdrowy? Wykorzystaj ten przepis na nalewkę i przyszykuj kilka dodatkowych butelek dla najbliższych.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Składniki
Owoce pigwy myjemy, osuszamy, dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego słoja.
Do owoców wlewamy spirytus oraz wodę. Całość mieszamy, następnie słój z pigwą zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około dwa miesiące.
Po dwóch miesiącach odkręcamy słój. Płyn z alkoholem przelewamy do osobnego naczynia. Owoce zasypujemy cukrem, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił.
Po upływie dwóch tygodni zlewamy syrop z pigwy i przelewamy go do wcześniej odstawionego alkoholu. Całość mieszamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na kolejne 2 miesiące.
Po upływie 2 miesięcy filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek. Smacznego!