Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na pomidory w pełni. Do kanapek, sałatek, spaghetti, solo... - tyle zastosowań, ile pomysłów na wykorzystanie tego soczystego, niezwykle zdrowego warzywa. Ostatnio bardzo popularne stało się marynowanie pomidorów. I tu znajdziemy mnóstwo sposobów i przepisów, by w słoiku zamknąć zapach i smak lata. Szczególnie smaczne są pomidorki koktajlowe, które w towarzystwie słodko-kawaśnej zalewy tworzą przekąskę idealną. Świetnie sprawdzają się podczas imprez - nie tylko jako ozdoba.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Składniki
Słoiki (najlepiej 500 ml) wyparz - możesz je włożyć do zmywarki. Pomidorki umyj, osusz - jeśli mają zielone korzonki możesz je oderwać, ale możesz też zostawić. Będą się ładnie prezentowały.
Do wyparzonych słoików wrzuć po kawałku obranego chrzanu i 1-2 ząbki czosnku. Ułóż pomidorki do 3/4 wysokości słoika- nie mogą być ściśnięte.
Wodę ocet, cukier oraz pozostałe przyprawy wlej do garnka i zagotuj. Po wystudzeniu, zalej pomidory i zakręć słoiki. Przygotuj je do pasteryzacji - na dno garnka wyłóż ściereczkę, włóż słoiki i zalej wodą - maksymalnie do 2/3 wysokości słoika. Gotuj na małym ogniu do pierwszego "zabulgotania". Wyciągnij słoiki z garnka i ustaw je go góry dnem. Gdy wystygną, przenieś w ciemne, chłodne miejsce.