Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz smak świeżych, soczystych pomidorów i bardzo brakuje Ci go zimą? Wypróbuj przepis na pomidory po fińsku do słoików. Ta sałatka jest bardzo prosta do wykonania. Potrzebujesz dosłownie kilku składników, aby cieszyć się pysznym smakiem pomidorów podczas mroźnej zimy.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25901
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3123
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1402
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25901
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3123
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1402
Składniki
Obraną cebulę pokrój w plasterki i przełóż na sitko, zalej wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi cebula nie będzie gorzka i tak bardzo ostra. Pamiętaj, by porządnie odcedzić cebulę. Umyj i osusz pomidory, wytnij twardą pozostałość po ogonku i pokrój je na grube plastry lub ósemki.
W czystych i suchych słoikach umieść na dnie warstwę cebuli, a na nią połóż plastry pomidorów. Słoik napełnij naprzemiennie: warstwa cebuli-warstwa pomidorów. Na samej górze słoika powinna znaleźć się warstwa cebuli.
Jeśli chcesz przygotować sałatkę z dodatkiem ziół, to umieść na samej górze słoika kilka listków oregano lub 1-2 listki bazylii.
Zrób zalewę. Zagotuj wodę, wsyp sól i cukier, dodaj ocet. Całość wymieszaj i doprowadź ponownie do wrzenia, a następnie wyłącz palnik.
Słoiki z pomidorami i cebulą zalewaj gorącą marynatą. Zamknij je zakrętkami i pasteryzuj przez 5 minut (podany czas dotyczy słoików o pojemności około 500 ml, większe należy pasteryzować odpowiednio dłużej). Pomidory po fińsku przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.