Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz smak świeżych, soczystych pomidorów i bardzo brakuje Ci go zimą? Wypróbuj przepis na pomidory po fińsku do słoików. Ta sałatka jest bardzo prosta do wykonania. Potrzebujesz dosłownie kilku składników, aby cieszyć się pysznym smakiem pomidorów podczas mroźnej zimy.
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 422
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 38
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 63
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 155
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 84
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 108
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 422
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 38
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 63
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 155
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 84
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 108
Składniki
Obraną cebulę pokrój w plasterki i przełóż na sitko, zalej wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi cebula nie będzie gorzka i tak bardzo ostra. Pamiętaj, by porządnie odcedzić cebulę. Umyj i osusz pomidory, wytnij twardą pozostałość po ogonku i pokrój je na grube plastry lub ósemki.
W czystych i suchych słoikach umieść na dnie warstwę cebuli, a na nią połóż plastry pomidorów. Słoik napełnij naprzemiennie: warstwa cebuli-warstwa pomidorów. Na samej górze słoika powinna znaleźć się warstwa cebuli.
Jeśli chcesz przygotować sałatkę z dodatkiem ziół, to umieść na samej górze słoika kilka listków oregano lub 1-2 listki bazylii.
Zrób zalewę. Zagotuj wodę, wsyp sól i cukier, dodaj ocet. Całość wymieszaj i doprowadź ponownie do wrzenia, a następnie wyłącz palnik.
Słoiki z pomidorami i cebulą zalewaj gorącą marynatą. Zamknij je zakrętkami i pasteryzuj przez 5 minut (podany czas dotyczy słoików o pojemności około 500 ml, większe należy pasteryzować odpowiednio dłużej). Pomidory po fińsku przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.