Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory to kwintesencja lata. Nie może ich zatem zabraknąć na stole. Warzywo to najlepiej smakuje latem, gdy pomidory mają najwięcej smaku oraz aromatu. A jeśli chcesz zamknąć lato w słoiku na zimę, skorzystaj z naszego przepisu na pomidory w słoikach.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 216
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 78
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 22
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 18
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 216
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 78
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 22
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 18
Składniki
Pomidory pokrój na dość grube plastry, odrzuć końcówki. Nie obieraj pomidorów ze skórki. Cebule obierz i pokrój na cienkie plastry. Ułóż warzywa w wyparzonych słoiczkach, przekładając od czasu do czasu pomidora cebulą i posypując solą oraz pieprzem według uznania.
Słoiczki wypełniaj ciasno, ubijając warzywa delikatnie łyżką lub uderzając od spodu dłonią naczynie. Na wierzch wrzuć po kilka ziarenek pieprzu ziarnistego, kilka ziaren gorczycy, a także po jednym liściu laurowym.
Tak przygotowane słoiczki zalej letnią, przegotowaną wodą prawie do pełna. Zakręć słoiczki i wstaw do dużego garnka z dnem zabezpieczonym ręcznikiem kuchennym. Zalej garnek wodą do wysokości słoiczków, zagotuj i pasteryzuj przez około 5 minut. Zostaw je w przykrytym garnku do ostudzenia.