Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidła ze śliwek bez mieszania to prosty przepis na pyszne przetwory, które sprawdzą się jako dodatek do kanapek, naleśników, placków czy ciast i tortów. Całość przyrządza się niemal całkowicie sama: wystarczy włożyć wszystkie składniki do garnka i po pewnym czasie odpoczynku, ugotować przez wskazany w przepisie czas. Bez żadnego mieszania, a co najważniejsze – bez przypalania się! Z powodzeniem możesz też urozmaić je za pomocą przypraw korzennych czy suszonych owoców.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4929
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13344
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5824
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7488
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4929
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13344
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5824
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7488
Składniki
Śliwki dobrze umyj, przekrój na ćwiartki i usuń pestki. Włóż owoce do dużego garnka żeliwnego o grubym dnie. Posyp je cukrem i skrop octem.
Pozostaw całość na 12 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie postaw na ogień i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimalnego i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 godzin, nie mieszając w żadnym momencie.
Po tym czasie przełóż powidła do czystych i wysterylizowanych słoików. Z podanej ilości wyjdzie ok. 6-7 słoiczków o pojemności ok. 300 ml. Pasteryzuj je w piekarniku nastawionym na 120 st. Celsjusza lub w garnku z wrzącą wodą.
Gotowe powidła ze śliwek bez mieszania przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Spożyj w ciągu 6 miesięcy.