Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w przygotowaniu powidła śliwkowe , których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Takie powidła można wykorzystać do deserów, ciast , naleśników oraz na pyszne śniadaniowe chrupiące grzanki czy bułeczki. Polecam
duży garnek o grubym dnie, łyżka drewniana, nóż, sitko, ręcznik papierowy, szklanka,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Śliwki po umyciu , osuszeniu kroimy na połówki i usuwamy pestki. Następnie przekładamy do dużego garnka o grubym dnie , dolewamy wodę 3/4 szklanki o poj. 250 ml. Garnek ze śliwkami wstawiamy na małym ogniu palnika i gotujemy - smażymy około 4 - 5 godzin co jakiś czas mieszając , aby śliwki się nie przypaliły. Gotujemy do całkowitego rozpadu śliwek. Pod koniec smażenia opcjonalnie dodajemy cynamon oraz cukier. Dokładnie całość mieszamy i sprawdzamy czy konsystencja powideł jest dobra. Jeżeli masa jest gęsta i spada z łyżki to powidła mamy gotowe. Wtedy powidła przekładamy do czystych wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 - 15 minut od zagotowania. Smacznego
Powidła gotowe do spożycia.