Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w przygotowaniu powidła śliwkowe , których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Takie powidła można wykorzystać do deserów, ciast , naleśników oraz na pyszne śniadaniowe chrupiące grzanki czy bułeczki. Polecam
duży garnek o grubym dnie, łyżka drewniana, nóż, sitko, ręcznik papierowy, szklanka,
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15007
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44919
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 746
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15007
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44919
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 746
Składniki
Śliwki po umyciu , osuszeniu kroimy na połówki i usuwamy pestki. Następnie przekładamy do dużego garnka o grubym dnie , dolewamy wodę 3/4 szklanki o poj. 250 ml. Garnek ze śliwkami wstawiamy na małym ogniu palnika i gotujemy - smażymy około 4 - 5 godzin co jakiś czas mieszając , aby śliwki się nie przypaliły. Gotujemy do całkowitego rozpadu śliwek. Pod koniec smażenia opcjonalnie dodajemy cynamon oraz cukier. Dokładnie całość mieszamy i sprawdzamy czy konsystencja powideł jest dobra. Jeżeli masa jest gęsta i spada z łyżki to powidła mamy gotowe. Wtedy powidła przekładamy do czystych wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 - 15 minut od zagotowania. Smacznego
Powidła gotowe do spożycia.