Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe (klasyczne)

Powidła śliwkowe (klasyczne)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47724

Dodano:

Odsłon: 14120

Polskie pyszne zdrowe

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 25 dag cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Starannie ,dobrze dojrzałe śliwki wypestkować. Włożyć śliwki do dużego szerokiego rondla i gotować na słabym ogniu ,dość często mieszając aż do odparowania soku w takim stopniu ,by przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli. Do zagęszczonej masy dodać cukier. Powidła rozrzedzą się wówczas i trzeba gotować je dalej na bardzo słabym ogniu ,aż do osiągnięcia gęstości sprzed dodania cukru. Przełożyć gorące do słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń