Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 115
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 64
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 175
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4268
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 115
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 64
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 175
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4268
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć na sicie, wypestkować.
Tak przygotowane włożyć do dużego garnka, zasypać połowa przewidzianego cukru, smażyć na wolnym ogniu 3 godziny, bardzo często mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie przełożyć do innego garnka. Smażyć jeszcze przez 4 godziny (najlepiej zrobić to drugiego dnia, aby nie oszaleć przy mieszaniu powidła 7 godzin bez przerwy), dodając kolejne 1/2 kg cukru . Gorące powidło przekładać do słoiczków. Przy użyciu suchej ściereczki wytrzeć ich brzegi, następnie słoiki dokładnie zakręcić. Polecam!
Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 5 słoiczków powidła śliwkowego.