Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 172
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 371
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1666
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3115
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26527
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 172
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 371
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1666
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3115
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26527
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć na sicie, wypestkować.
Tak przygotowane włożyć do dużego garnka, zasypać połowa przewidzianego cukru, smażyć na wolnym ogniu 3 godziny, bardzo często mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie przełożyć do innego garnka. Smażyć jeszcze przez 4 godziny (najlepiej zrobić to drugiego dnia, aby nie oszaleć przy mieszaniu powidła 7 godzin bez przerwy), dodając kolejne 1/2 kg cukru . Gorące powidło przekładać do słoiczków. Przy użyciu suchej ściereczki wytrzeć ich brzegi, następnie słoiki dokładnie zakręcić. Polecam!
Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 5 słoiczków powidła śliwkowego.