Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 71
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 419
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 71
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 419
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć na sicie, wypestkować.
Tak przygotowane włożyć do dużego garnka, zasypać połowa przewidzianego cukru, smażyć na wolnym ogniu 3 godziny, bardzo często mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie przełożyć do innego garnka. Smażyć jeszcze przez 4 godziny (najlepiej zrobić to drugiego dnia, aby nie oszaleć przy mieszaniu powidła 7 godzin bez przerwy), dodając kolejne 1/2 kg cukru . Gorące powidło przekładać do słoiczków. Przy użyciu suchej ściereczki wytrzeć ich brzegi, następnie słoiki dokładnie zakręcić. Polecam!
Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 5 słoiczków powidła śliwkowego.