Do góry

Przetwory Przepis na:

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18892

Dodano:

Odsłon: 4266

Do marynowania wybieramy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.

Składniki

  • Grzyby, prawdziwki 1,5 kg.
  • liść laurowy 6 szt.
  • ziele angielskie 12-18 ziaren
  • cebula 1-1,5 szt.
  • gorczyca po pół łyżeczki na słoik 750 ml
  • sól 1 stołowa łyżka
  • ocet 10 % 1 szklanka
  • wywar z gotowania grzybów 4 szklanki
  • Cukier 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do marynowania używamy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.

  2. Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy 50 gram octu, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę w plastry i gotujemy wszystko 15 minut, od momentu wrzenia wody.

  3. Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka.Grzybki delikatnie wykładamy łyżką cedzakową na durszlak, wody z gotowania nie wylewamy, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi.

  4. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze ugotowanej cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po 4-6 ziaren ziela angielskiego. Grzybki układamy do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka.

  5. Przygotowujemy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 1 szklanka octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy,doprawiamy do smaku.

  6. Zalewamy słoiczki z grzybami tak żeby grzyby były zakryte zalewą, zakręcamy słoiczki.

  7. Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut.

  8. Wyjmujemy, studzimy. Marynowane grzyby możemy dopiero po minimum 7 dniach konsumować, to jest ten minimalny czas na przejście smakiem grzybków.

  9. Uwaga:

    Po to do gotowania grzybków dodaję 50 gram octu żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 maja 2018 Są pyszne. Zrobiłam. Ostatnie "poszły" na chrzcinach wnuczki. Inne zostały, te "wymiotło. POLECAM.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 września 2017 przepis dokładny,jak zawsze u Ciebie;czy podgrzybki też marynujesz w ten sposób? pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń