Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do marynowania wybieramy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.
Sezon w pełni. U nas Lubuskie lasy wynagradzają poprzednie lata posuchy. A...
Odsłon: 9220
Marynowane grzybki ,rarytas na talerzu ,chrupiące do sałatek ,przekąski czy...
Odsłon: 481
Marynowane prawdziwki są bardzo smaczne, tyle w temacie. :)
Odsłon: 11664
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1474
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 748
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 981
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1474
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 748
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 981
Składniki
Do marynowania używamy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.
Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy 50 gram octu, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę w plastry i gotujemy wszystko 15 minut, od momentu wrzenia wody.
Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka.Grzybki delikatnie wykładamy łyżką cedzakową na durszlak, wody z gotowania nie wylewamy, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi.
Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze ugotowanej cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po 4-6 ziaren ziela angielskiego. Grzybki układamy do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka.
Przygotowujemy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 1 szklanka octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy,doprawiamy do smaku.
Zalewamy słoiczki z grzybami tak żeby grzyby były zakryte zalewą, zakręcamy słoiczki.
Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut.
Wyjmujemy, studzimy. Marynowane grzyby możemy dopiero po minimum 7 dniach konsumować, to jest ten minimalny czas na przejście smakiem grzybków.
Uwaga: Po to do gotowania grzybków dodaję 50 gram octu żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 370
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 211