Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1086
Dodano: 06.07.2018
Odsłon: 2812
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować. Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut. Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem. Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca. Można słoiki kilka minut pasteryzować.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

ErJot 07 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Apetyczny pomysł:)Do takiego aromatycznego sosu pewnie wystarczy sam makaron:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz