Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zatrzymać smaki lata w słoikach, wykorzystując sezonowe warzywa? Połącz ich smaki i wypróbuj ratatuj na zimę! To świetny dodatek do ryżu, mięsa, ziemniaków lub makaronu. Możesz też potraktować ratatuj jako samodzielne danie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1841
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4710
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1841
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4710
Składniki
Cukinie umyj i pokrój w półplasterki. Papryki czerwone i żółtą umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Bakłażana umyj, jeśli są pestki to usuń je i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Obrany czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno poszatkuj.
W dużym rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i chili, smaż przez 1-2 minuty, aż zaczną pachnieć. Dodaj wtedy pokrojone papryki i bakłażana. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodaj cukinię i pomidory wraz z sokiem, który powstał w trakcie krojenia. Dobrze wymieszaj.
Dopraw warzywa solą, pieprzem, papryką słodką mieloną, papryką wędzoną mieloną i ziołami prowansalskimi.
Zmniejsz ogień, podlej całość wodą, przykryj rondel i duś przez około 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie i smaki się połączą. Co jakiś czas mieszaj, aby warzywa nie przywierały do dna.
Gdy ratatuj będzie gotowy, przełóż go do wyparzonych i suchych słoików. Zostaw około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Skrop odrobiną oleju każdy wierzch. Zakręć mocno słoiki. Pasteryzuj około 20 minut od zagotowania wody. Przykryj ściereczką i zostaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.