Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zatrzymać smaki lata w słoikach, wykorzystując sezonowe warzywa? Połącz ich smaki i wypróbuj ratatuj na zimę! To świetny dodatek do ryżu, mięsa, ziemniaków lub makaronu. Możesz też potraktować ratatuj jako samodzielne danie.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 340
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1469
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 605
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1281
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 340
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1469
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 605
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1281
Składniki
Cukinie umyj i pokrój w półplasterki. Papryki czerwone i żółtą umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Bakłażana umyj, jeśli są pestki to usuń je i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Obrany czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno poszatkuj.
W dużym rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i chili, smaż przez 1-2 minuty, aż zaczną pachnieć. Dodaj wtedy pokrojone papryki i bakłażana. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodaj cukinię i pomidory wraz z sokiem, który powstał w trakcie krojenia. Dobrze wymieszaj.
Dopraw warzywa solą, pieprzem, papryką słodką mieloną, papryką wędzoną mieloną i ziołami prowansalskimi.
Zmniejsz ogień, podlej całość wodą, przykryj rondel i duś przez około 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie i smaki się połączą. Co jakiś czas mieszaj, aby warzywa nie przywierały do dna.
Gdy ratatuj będzie gotowy, przełóż go do wyparzonych i suchych słoików. Zostaw około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Skrop odrobiną oleju każdy wierzch. Zakręć mocno słoiki. Pasteryzuj około 20 minut od zagotowania wody. Przykryj ściereczką i zostaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.