Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zatrzymać smaki lata w słoikach, wykorzystując sezonowe warzywa? Połącz ich smaki i wypróbuj ratatuj na zimę! To świetny dodatek do ryżu, mięsa, ziemniaków lub makaronu. Możesz też potraktować ratatuj jako samodzielne danie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Składniki
Cukinie umyj i pokrój w półplasterki. Papryki czerwone i żółtą umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Bakłażana umyj, jeśli są pestki to usuń je i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Obrany czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno poszatkuj.
W dużym rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i chili, smaż przez 1-2 minuty, aż zaczną pachnieć. Dodaj wtedy pokrojone papryki i bakłażana. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodaj cukinię i pomidory wraz z sokiem, który powstał w trakcie krojenia. Dobrze wymieszaj.
Dopraw warzywa solą, pieprzem, papryką słodką mieloną, papryką wędzoną mieloną i ziołami prowansalskimi.
Zmniejsz ogień, podlej całość wodą, przykryj rondel i duś przez około 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie i smaki się połączą. Co jakiś czas mieszaj, aby warzywa nie przywierały do dna.
Gdy ratatuj będzie gotowy, przełóż go do wyparzonych i suchych słoików. Zostaw około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Skrop odrobiną oleju każdy wierzch. Zakręć mocno słoiki. Pasteryzuj około 20 minut od zagotowania wody. Przykryj ściereczką i zostaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.