Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka kiszona z kapusty

Sałatka kiszona z kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 789

Dodano:

Odsłon: 9136

Sałatka z kapusty kiszonej z dodatkiem innych warzyw, rewelacyjna na zimę, bardzo zdrowa, zawiera dużo wit.C

Składniki

  • kapusta biała- 2kg
  • marchewka- 0,5kg
  • seler- 0,25dag
  • cebula- 0,25dag
  • por- 0,25dag
  • jabłka- 2szt
  • kminek- 1 łyżka
  • kilka ziaren jałowca
  • sól- 3łyżki
  • można dodać jak ktoś lubi 3 czerwone papryki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka kiszona z kapusty

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy, szatkujemy. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy.

  2. Marchew, seler, jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, pory kroimy w półplasterki. Paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa łączymy razem dodajemy sól, kminek, jałowiec.Ubijamy wszystko w kamiennym garnku, a gdy puszczą sok przykrywamy talerzykiem i obciążamy np.słoikiem z wodą.Ja nie dodaję papryki bo jak dla mnie jest za bardzo aromatyczna w całości.

  3. Gdy na powierzchni po paru dniach ukaże się piana przebijamy ją szpikulcem do samego dna w kilku miejscach. Po 7 dniach ukiszoną sałatkę wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 10 października 2014 takiej sałatki nie robiłam, muszę jednak zrobić bo zapowiada się super :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 09 października 2014 przepis zabieram w ciemno. Już 2 sałatki z Twojego przepisu robiłam i obie świetne :) Odpowiedzi: 1 ▼

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń