Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na zimę to połączenie pysznych warzyw, po które możesz sięgać niezależnie od pory roku. Wychodzą miękkie, lekko kwaśne i świetnie pasują jako dodatek do dań mięsnych.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 320
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 320
Składniki
Najpierw przygotuj warzywa. Wszystkie umyj i osusz. Białą kapustę poszatkuj na paski albo zetrzyj na tarce. Ogórki pokrój w paski, a następnie jeszcze podziel wzdłuż na dwie części. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki przekrój w taki sposób, aby uzyskać drobne paski. Cebule posiekaj w piórka. Marchewki pokrój w słupki.
Wszystkie warzywa umieść w dużej misce i zasyp solą. Zostaw tak na jakiś czas, aż puszczą sok. Wtedy go wylej.
Do każdego słoika wsyp kilka ziarenek pieprzu, liście laurowe i odrobinę gorczycy.
Przygotowane warzywa przełóż do garnka. Dodaj olej, ocet, pół łyżki soli oraz cukier. Odstaw najpierw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ustaw na palniku i zacznij gotowanie. Doprowadź do wrzenia, a potem duś około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Zagotowane warzywa wraz z zalewą przelej do wyparzonych i suchych słoików. Mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.