Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas przygotowywania przetworów z owoców i warzyw. Pasteryzowane owoce pysznie smakują w zimowe dni a warzywne przetwory świetnie zastępują surówki do obiadu. Dziś proponuję sałatkę warzywną - głównym składnikiem są ogórki i dodatkowo:papryka, cebula, seler, marchew.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 58
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 173
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2829
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4206
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 58
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 173
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2829
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4206
Składniki
Przygotowujemy solankę:wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do przestudzenia. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Papryki kroimy w kostkę lub paski. Seler i marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy solanką, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie sałatkę kilka razy mieszamy. Wodę, ocet, cukier i gorczycę zagotowujemy i odstawiamy by zalewa lekko przestygła. Warzywa odcedzamy na durszlaku z solanki, przekładamy ponownie do miski i zalewamy zalewą. Mieszamy. Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików lekko ubijając, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min w zależności od wielkości słoików.