Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Idealny przepis w sezonie ogórkowo cukiniowym to smak lata zamknięty w słoikach na zimę.
słoiki z tych proporcji 9 szt, wielkość dżemowa
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Składniki
Wszystkie warzywa pokroiłam na mandolinie, ogórki były młode jak i cukinia, więc ich nie obierałam. Starsze ogórki można obrać a starsza cukinia do sałatki szwedzkiej się nie nadaje. Całość wymieszałam, posypałam solą, cukrem i polałam octem. Teraz trzeba poczekać, aż warzywa sflaczeją i puszczą sok.
Nakłada się je ściśle do słoików i lekko ugniata, uzupełnia pozostałym płynem i pasteryzuje 20 minut od zagotowania się wody. I dokręca się nakrętki po skończeniu pasteryzacji. * Nie dodaję oleju ponieważ przeszkadza mi jego smak, sałatkę szwedzką często dodaję do kanapek i olej mi tu nie pasuje jak i tłusty plasterek ogórka, który spadnie na ubranie.
Smacznego :)