Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka w słoikach na zimę.

Sałatka w słoikach na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 4238

Dodano:

Odsłon: 11493

Warto taką zrobić, zwłaszcza jeśli sami uprawiamy ogródek i mamy w nim zdrowe warzywa pozbawione chemii.Oprócz tego - szybką i gotową sałatkę do drugiego dania .

Składniki

  • 2 kg ugotowanej wcześniej fasolki szparagowej
  • 2 kg młodej cukinii ze skórką
  • 2 kg ogórków
  • 5 dużych cebul
  • 2 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej, sproszkowanej papryki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sałatka w słoikach na zimę.

Przygotowanie

  1. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 3 części
    Ugotować w osolonej wodzie (ale nie przegotować), powinna być lekko twarda.. Odsączyć na sicie.
    Ogórki, cukinie i cebulę dowolnie pokroić. Posypać solą , wymieszać i zostawić na godzinę . Odlać sok.
    Połączyć z ugotowaną wcześniej fasolką. Wymieszać.

  2. Składniki zalewy zagotować. Przestudzić.
    Zalać warzywa i ponownie zostawić na godzinę w tej zalewie. Dwa, trzy razy przemieszać.

  3. Przekładać do słoików razem z zalewą.
    Pasteryzować 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń