Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami do słoików na zimę- marynowana

Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami do słoików na zimę- marynowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16040

Dodano:

Odsłon: 16221

Zwykle pomidory kojarzone są z czerwonym kolorem, jednak jak się okazuje nie jest on niezbędnym elementem tego owocu. Równie smaczne, trochę mniej popularne są zielone pomidory. Ciekawym pomysłem na potrawę z ich udziałem są właśnie przetwory. Ich przygotowanie nie jest trudne i na pewno nie zabierze aż tak dużo czasu. Z doświadczenia jednak wiem, że nie są łatwo dostępne (no chyba że we własnym ogródku). Mi zajęło kilka dni znalezienie tych małych, zielonych, cudnych owoców :)

Składniki

  • 3 kg kapusty białej
  • 0,5 kg merchewki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • ZALEWA:
  • 0,5 litra oleju
  • 0,5 litra octu
  • 2 szklanki cukru
  • sól do smaku
  • liść laurowy
  • Ziele angielskie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa drobno poszatkować, posolić do smaku i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień wlać przygotowaną zalewę z przyprawami (jeżeli trzeba to dosolić) i gotować około pół godziny. Gorącą sałatę wkładać do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń