Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przetworach na zimę królują ogórki, papryki i pomidory, a przecież w ogrodzie rośnie mnóstwo innych, wspaniałych warzyw, z których można zrobić przetwory. Sałatka z cukinii i patisona zaskoczy smakiem wszystkich domowników, a słoik z bogatą sałatką stanie się miłym prezentem przypominającym smak lata w środku zimy.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7013
Polecam.
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5363
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2562
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7013
Polecam.
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5363
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2562
Składniki
Obierz wszystkie warzywa, usuń twarde części i nasiona, następnie pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż przyprawy. Następnie oddaj cebulę i duś na małym ogniu, aż się zezłoci. Dodaj patisony, podsmaż chwile, po czym dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj czosnek, cukinię, sól, ocet, słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i cukier, nadal gotuj, by warzywa zmiękły.
Gorącą sałatkę wykładaj do wyparzonych słoików i od razu mocno zakręć. Dla przedłużenia trwałości warzyw, możesz dodatkowo pasteryzować sałatkę przez 5 minut.
Odwróć słoiki do góry dnem i pozwól wystygnąć. Gotową sałatkę przechowuj w spiżarni. Warzywa są w zasadzie od razu gotowe do spożycia, ale po tygodniu smak będzie pełniejszy.