Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i cebuli do słoików na zimę.
szatkownica lub nóż, słoiki, większy garnek
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4272
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416937
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4272
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416937
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kapustę szatkujemy. Całość mieszamy w większym garnku z solą, przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny. Możemy kilka razy przemieszać.
W między czasie zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Do zagotowanej wody dodajemy ocet i doprawiamy solą i cukrem do smaku. Zalewę zagotowujemy i gorącą wlewamy przez sitko do garnka z kapustą. Kapustę z zalewą mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. W między czasie przygotowujemy słoiki. Gotową kapustę próbujemy i w razie potrzeby ją możemy doprawić.
Napełniamy słoiki, zalewamy zalewą, zakręcamy i gotujemy we wrzącej wodzie 15 minut.
Po zagotowaniu studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy. Smacznego !!!