Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym

Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2819

Dodano:

Odsłon: 11630

Czas przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry.

Składniki

  • 1 kg. ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg. marchewki
  • Zalewa: 1 szklanka octu 10%
  • . ziele angielskie liść laurowy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 koncentraty pomidorowe po 200 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym

Przygotowanie


  1. Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu.

    Ogórki tak, jak na mizerię.

    Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce.

    Cebule szatkujemy.


    Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.

    Po dwóch godzinach warzywa odciskamy i dodajemy do gotującej się do zalewy.

    Od chwili zagotowania, gotujemy ok. 10 min. lub dłużej tak , by warzywa puściły trochę soku.

    Nakładamy gorące do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 min.

    Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń