Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli mam bardzo wyrośnięte (czyt. przerośnięte) patisony, przerabiam je na sałatkę. W zimie, do obiadu idealna.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Z podanych składników zagotować zalewę, pozostawić do wystudzenia. Patisony obrać, pokroić w kostkę. Z papryczek usunąć gniazda nasienne, następnie papryczki pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą w dużej misce.
Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików włożyć ziele angielskie i liście laurowe, następnie wypełnić je mieszanką warzywną. Całość zalać zimną zalewą. Suchą ściereczką wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić.
Sałatkę w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.
Uwaga: Zalewy, z podanych proporcji, wystarczy na cztery litrowe słoiki.