Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie zapas śliwek i zastanawiacie się, co z nimi zrobić? Mamy dla Was świetny przepis. Śliwki w cukrze to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na zachowanie tych owoców na dłużej. Zakonserwowane w ten sposób śliwki możecie wykorzystać zimową porą do ciast i deserów, użyć do przygotowania owsianki, a sok z owoców dodać do rozgrzewającej herbaty lub kompotu.
Przepis dnia
kolejne mój przepis na smaczne roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 791
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 69
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 120
Przepis dnia
kolejne mój przepis na smaczne roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 791
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 69
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 120
Składniki
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy pestki. Owoce partiami przekładamy do umytych słoików i zasypujemy cukrem. Śliwki powinny być ułożone bardzo ciasto w słoiku, tak aby nie pozostawiać pustych przestrzeni.
Słoiki ze śliwkami z cukrem zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką i zalewamy ciepłą wodą (do 1/3 wysokości). Słoiki wstawiamy do garnka i gotujemy przez około 10-15 minut we wrzącej wodzie. Po tym czasie gorące słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i układamy do góry dnem na blacie kuchennym. Zostawiamy je do wystudzenia.
Śliwki w cukrze przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.