Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok z czerwonej porzeczki

Sok z czerwonej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 782 Ocena: 49215

Dodano:

Odsłon: 46009

Wg mnie najprostszy sposób na zrobienie soku, bez używania jakichkolwiek elektrycznych sprzętów. Prosty, domowy sposób mojej mamy.

Składniki

  • czerwone porzeczki 4kg
  • cukier 1.30 kg (80 dkg + 1/2 kg)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sok z czerwonej porzeczki

Przygotowanie

  1. Porzeczki opłukać, wsypywać do słoja warstwami, przesypując cukrem (80 dkg), wówczas owoce szybciej puszczą sok. Ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier. Słój nakryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawić na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy. Po tym czasie zlać sok przy użyciu sita lub durszlaka. Zagotować z resztą cukru przeznaczonego do soku. Czas gotowania 3 minuty (od zagotowania). Zebrać nadmiar piany, która zapewne utworzy się na powierzchni gotującego się soku. Teraz już tylko pozostaje przelać sok do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i gotowe.

    Uwaga: Owoce można wykorzystać do ciasta biszkoptowego z galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 lipca 2014 Z pewnością taki sok zasypywany jest super-pomijając latające nad nim muszki owocówki.Jedno tylko jest dziwne.Jak na 4 kg porzeczek można zużyć tylko 1.30 cukru ? Przecież to sfermentuje.Zazwyczaj na 1 kg porzeczki (owoc kwaśny) przypada 1-1,5 kg cukru.Twoje proporcje są bardzo dziwne. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 06 lipca 2014 W mojej rodzinie też tak się robi z różnych miękkich owoców.Moja mama jakiś czas temu zmodyfikowała sposób dla moich potrzeb a mianowicie daje je do niezbyt dużych słoiczków a te,gdy już puszczą sok zagotowuje bez przecedzania...w ten sposób mam sok i pyszne owoce :) Odpowiedzi: 2 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 05 lipca 2014 tak też robiła moja babcia, jak widzę takie owocki cukrem zasypane, to aż mi na serduszku ciepło się robi :))) (mam sentyment) Odpowiedzi: 2 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń