Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wg mnie najprostszy sposób na zrobienie soku, bez używania jakichkolwiek elektrycznych sprzętów. Prosty, domowy sposób mojej mamy.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12458
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1406
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13434
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5677
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12458
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1406
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13434
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5677
Składniki
Porzeczki opłukać, wsypywać do słoja warstwami, przesypując cukrem (80 dkg), wówczas owoce szybciej puszczą sok. Ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier. Słój nakryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawić na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy. Po tym czasie zlać sok przy użyciu sita lub durszlaka. Zagotować z resztą cukru przeznaczonego do soku. Czas gotowania 3 minuty (od zagotowania). Zebrać nadmiar piany, która zapewne utworzy się na powierzchni gotującego się soku. Teraz już tylko pozostaje przelać sok do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i gotowe. Uwaga: Owoce można wykorzystać do ciasta biszkoptowego z galaretką.