Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wg mnie najprostszy sposób na zrobienie soku, bez używania jakichkolwiek elektrycznych sprzętów. Prosty, domowy sposób mojej mamy.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2668
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2969
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2668
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2969
Składniki
Porzeczki opłukać, wsypywać do słoja warstwami, przesypując cukrem (80 dkg), wówczas owoce szybciej puszczą sok. Ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier. Słój nakryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawić na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy. Po tym czasie zlać sok przy użyciu sita lub durszlaka. Zagotować z resztą cukru przeznaczonego do soku. Czas gotowania 3 minuty (od zagotowania). Zebrać nadmiar piany, która zapewne utworzy się na powierzchni gotującego się soku. Teraz już tylko pozostaje przelać sok do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i gotowe. Uwaga: Owoce można wykorzystać do ciasta biszkoptowego z galaretką.