Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok / syrop z pigwy to idealny dodatek do herbaty. Aromatyczny, smaczny i zawierający sporo witaminy C. Nie na darmo jest zwana polską cytryną. Pigwa ma też sporo innych witamin i składników mineralnych, a oprócz nich przede wszystkim kusi swym smakiem i aromatem.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Owoce pigwy szorujemy, osuszamy i kroimy na 4 części. Nie obieramy. Wydrążamy gniazda nasienne i ćwiartki kroimy na jeszcze mniejsze części. Pokrojoną pigwę wsypujemy do słoja przesypując ją cukrem. Cukru powinno być mniej więcej tyle co pigwy, chyba, że będziemy pasteryzować, to wówczas możemy na przykład na 1 kg pigwy wsypać 0,5 kg cukru. Słoik zakręcamy i ustawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie słój wstrząsamy, aby ułatwić rozpuszczenie się cukru. Po 3-4 dniach, gdy syrop zbierze się na dnie słoja zlewamy go do butelek. Jeśli mamy zamiar dłużej go przechowywać można zapasteryzować ( ok 10 min ). Ponoć pigwa nie traci zbyt wiele wartości przy pasteryzacji. Jeśli będzie do wykorzystania w szybkim czasie wystarczy zlać do butelek i przechowywać w lodówce.