Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam łatwy sposób na sok z pomidorów bez wyciskarki. Można ten sok wypić od razu, można przeznaczyć na zupę ze świeżych pomidorów, ale można też zawekować na zimę. Sok zawiera pestki, jest jednak pozbawiony skórek, których ja bardzo nie lubię w przetworach pomidorowych. Tym razem nie wyrzucę skórek, a przynajmniej nie od razu, bo najpierw przygotuję z nich wyciąg olejowy pełen karotenoidów. Szczegółowo opiszę go w kolejnym wpisie, żeby tu zbytnio nie gmatwać. Taki olej można później dodawać do rozmaitych potraw jako niezłe źródło prowitaminy A oraz likopenu albo wykorzystać do przygotowania łagodnych dla skóry kosmetyków. Tutaj wszystko zależy od tego, w jakim oleju będą macerowane skórki pomidorów. Ale o tym będzie następnym razem, a dziś na stół trafia sok pomidorowy.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 95
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7812
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2822
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 95
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7812
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2822
Składniki
Przygotowanie soku jest bardzo łatwe! Wystarczy mieć dojrzałe pomidory, najlepiej duże, bo łatwiej utrzymać je w dłoni. Potrzebna też będzie tarka oraz odpowiednio duża miska i to już wszystko. Całą procedurę staram się pokazać na zdjęciach.
Pomidory umyj, a następnie każdy owoc przekrój na pół.
Weź do ręki połówkę pomidora, a następnie zetrzyj miąższ na dużych oczkach tarki w taki sposób, aby skórka została Ci w dłoni.
I zrób tak z każdą połówką po kolei.
Miąższ trafia do miski, a skórki odkładaj na bok, do innego naczynia.
Będą wykorzystane później do przygotowania maceratu olejowego.
Po starciu wszystkich pomidorów możesz dowolnie użyć uzyskany sok. Jeśli ma być bardzo gładki, można go dodatkowo zmiksować, zwłaszcza, jeśli przeznaczony jest do picia przez słomkę.
Natomiast w zupie albo w słoiku małe cząstki pomidorów w niczym nie przeszkadzają.
Jeśli chcesz zachować sok z pomidorów na zimę, rozlej tarte pomidory do słoików, zamykaj nakrętkami i pasteryzuj. Możesz przedtem przyprawić sok mielonym pieprzem, solą kamienną i ewentualnie odrobiną cukru, a na powierzchnię do każdego słoika wlać łyżkę oliwy lub oleju. I to będzie szczególnie smaczny sok z pomidorów!
Myślę, że nie muszę tu opisywać sposobów i czasu pasteryzacji. Ale gdyby ktoś chciał się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat, to zapraszam na mój blog. Smacznego!