Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam nadmiar polnych pomidorów, które dojrzały na raz w przydomowym warzywniaku, więc postanowiłam zrobić porcję pysznego sosu na zimę do słoików. W zeszłym roku również taki robiłam i wyszedł pyszny. Idealnie nadał się do domowej pizzy, spaghetti i innych potraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Dużym plusem jak dla mnie jest to, że nie trzeba parzyć i obierać ze skórki pomidorów. Wystarczy wszystko kolejno wrzucić do garnka i gotowe.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 173
Składniki
Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę. W garnku rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam do niej pokrojoną w kostkę paprykę, wcześniej oczyszczoną z nasion. Wszystko razem dusiłam kilkanaście minut. W tym czasie zajęłam się pomidorami. Umyłam je osuszyłam, wycięłam zielone końcówki, a resztę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka z cebulą i papryką. Dodałam sól i cukier i wymieszałam. Warzywa dusiłam kolejne kilkanaście minut. Po tym czasie dodałam do sosu ostrą i słodką paprykę w proszku, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem jeszcze chwilę dusiłam. Na koniec sos zblendowalam na jednolitą konsystencję. Sos w zależności od rodzaju pomidorów może mieć różną gęstość. Jeśli w trakcie duszenia pomidory puszczą bardzo dużą ilość sosu, to przed zblendowaniem sos można przecedzić.