Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sosik to prawdziwy sztosik:) Głównym składnikiem są pomidory ale oprócz nich w sosie znajdziemy pieczoną paprykę,słodką marchew, kwaskowe jabłko, ostre chili i przyprawy. Pyszny dodatek do makaronu,pulpetów lub gołąbków.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1068
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5620
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8743
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1068
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5620
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8743
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Składniki
Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki,kroimy na kawałki i przekładamy do garnka.Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów. Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Papryczkę chilli drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy olej, ocet, dodajemy mieloną paprykę, cukier, sól, pieprz.Mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godz. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórką do góry. Skrapiamy olejem /1 łyżka/ ,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok.25 min - aż skórka ściemnieje. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia.Następnie zdejmujemy skórkę, paprykę kroimy i wraz z sokiem z blaszki /który warzywo puściło w czasie pieczenia/ dodajemy do garnka z sosem. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę,dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 20 min. Sos blendujemy i ostatecznie doprawiamy. Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy go ponownie zagotować i gotować na małym ogniu /często mieszając/ aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Sos przelewamy do słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.