Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy kończy się "sezon pomidorowy" zrywam zielone pomidory: część z nich pozostawiam by dojrzały a z reszty robię pyszny zielony sos na zimę.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 12
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 796
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 12
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 796
Składniki
Pomidory obieramy ze skórki - ponieważ skórka trudno schodzi musimy je chwilę pogotować lub obrać nożem. Następnie pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę cukru. Wszystko razem powoli gotujemy do czasu aż pomidory rozpadną się, sok pomidorowy odparuje a sos zgęstnieje. Całość możemy zblendować by uzyskać jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min.