Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gruszka dodaje słodyczy tak bogatej w witaminy żurawinie - przepyszny wzmacniający dodatek do ...wszystkiego :) przepis na 8 słoiczków 150/220 ml, w tym 1 pysznego delikatnego sosu
Polecam.
Odsłon: 318
Polecam.
Odsłon: 318
Składniki
Najpierw myję i sterylizuję słoiki - w piekarniku 30 minut 120 stopni. W tym czasie przygotowuję ich zawartość :)
Żurawinę myję, zasypuję cukrem i gotuję na wolnym ogniu. Gruszkę myję, obieram i kroję skrawki dookoła ogryzka wprost do garnka z żurawiną. Całość gotuję mieszając od czasu do czasu 15 minut.
Po 15 minutach łyżką do sosów zbieram sos. Lekko naciskam łyżką na powierzchnię, by nabrać sam sos, bez skórek i pestek. Nalewam do gorącego słoiczka gorącą zawartość. Czyszczę ponownie gwinty, mocno zakręcam i studzę do góry dnem - całą noc. Łagodniejszy, nieco rzadszy sos od musu żurawina z pigwą. Pychotka! Nigdzie nie ma takiego dodatku do deserów - jest wyjątkowy, delikatny i przepyszny!
Pozostałą zawartość - właściwą konfiturę gotuję kolejne 15 minut i wekuję. Nakładam do gorących słoików, czyszczę gwinty, mocno zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem na całą noc. Używam do czego tylko się da: herbaty, deserów, ciastek i naleśników, a nawet do mięsa, ale moje ulubione zastosowanie do z białym serkiem albo śniadanie na ciepło - z zapiekanym bundzem: https://smaker.pl/przepis-sniadanie-na-cieplo-samo-sie-robi-bundz-z-zurawina,152852,domowapiwniczka.html