Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z cebuli jest często stosowanym, domowym specyfikiem na kaszel czy pierwsze objawy przeziębienia. Mikstura jest bardzo prosta w przygotowaniu – wymaga jedynie 3 składników. Duża ilość miodu sprawia, że całość jest znacznie przyjemniejsza w smaku niż klasyczne syropy na bazie cukru. Największą wadą jest zapach, który może początkowo odrzucać. Osobom wrażliwym poleca się zatkanie nosa w trakcie przygotowywania i spożywania.
Do przygotowania syropu z cebuli możesz użyć różnych rodzajów warzywa, ale najczęściej wybierane są białe lub czerwone. Cebula biała jest często preferowana ze względu na łagodniejszy smak, ale czerwona również jest skuteczna i może dodać nieco innego aromatu.
Najlepiej jest stosować te same proporcje cebuli i dodatku słodzącego. Możesz jednak je zmienić i dodać więcej miodu – dzięki temu będzie słodszy. Możesz dodać także inne składniki: imbir działa przeciwzapalnie, a czosnek dodatkowo łagodzi objawy chorobowe. W przepisie znajduje się sok cytrynowy, który nie jest niezbędny, ale także dodaje przyjemnego aromatu oraz stanowi zastrzyk witaminy C.
Przepis na ten syrop z cebuli nie wymaga gotowania, przez co potrzebuje całego dnia leżakowania. Zachowuje jednak całą witaminę C, co dodatkowo wspiera odporność organizmu. Nie jest to jednak jedyny sposób przygotowania. Z powodzeniem możesz wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować. Wystarczy 30 minut, cały czas miksując, aż mikstura zgęstnieje. Trzeba tylko pilnować, by ogień był mały - cukier lub miód nie mogą się przypalić.
Cebula jest tradycyjnie stosowana na kaszel od setek lat. Ma właściwości łagodzące i wykrztuśne, co oznacza, że pomaga w oczyszczaniu układu oddechowego z zalegającej flegmy. Syrop należy więc stosować w przypadku nieproduktywnego lub produktywnego kaszlu. Miód ukoi ból gardła i ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Efekty mogą być widoczne już po kilku dniach regularnego stosowania.
Zaleca się spożywanie po 1 łyżce syropu, 2-4 razy dziennie. Przy wystąpieniu pierwszych objawów, można początkowo przyjmować go częściej – 1 łyżeczkę co 1-2 godziny przed pierwsze pół dnia, a następnie kontynuować standardową kurację.
Syrop z cebuli jest zwykle bezpieczny dla dzieci starszych i dorosłych, a także kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Nie powinien być podawany niemowlętom i bardzo małym dzieciom, szczególnie tym poniżej 1. roku życia, głównie ze względu na ryzyko botulizmu związanego z niektórymi składnikami naturalnymi tego syropu, na przykład miodu. W takim przypadku lepiej jest zastąpić substancje pszczele cukrem. Uważać należy także u osób o wrażliwych żołądkach, u których sama cebula może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.
Z powodu zawartości dużej ilości cukru lub miodu, miksturę należy stosować bardzo ostrożnie u osób chorych na cukrzycę. Alternatywnie możesz przygotować syrop z samej cebuli i wody, gotując go przez 30 minut.
Pamiętaj, by przed użyciem jakichkolwiek preparatów służących leczeniu lub łagodzeniu dolegliwości chorobowych, skonsultować się z lekarzem. Syrop z cebuli nie może zastępować żadnych leków zaleconych przed specjalistę.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3128
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 262
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 125
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3128
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 262
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 125
Składniki
Cebule obierz i drobno posiekaj. Przełóż je do czystego, średniego słoika.
W osobnej miseczce wymieszaj sok z cytryny i miód. Mieszankę wlej do słoika z cebulą. Całość wymieszaj i zakręć.
Odstaw słoik na cały dzień przez 24 godziny, w ciepłym miejscu, co jakiś czas wstrząsając. Następnie przecedź miksturę przez sitko.
Syrop z cebuli przelej do buteleczki lub mniejszego słoiczka, a resztki warzyw wyrzuć.
Przechowuj syrop w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez maksymalnie 4-7 dni. Po tym czasie zaleca się przygotowanie nowego, by zachować jego świeżość i wszystkie właściwości prozdrowotne.