Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-06-2014
Tradyja z delikatną różaną nutą
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13216
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2566
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3710
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4701
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13216
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2566
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3710
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4701
Składniki
W dużym rondlu (o grubym dnie) robimy syrop z cukru i wody. Składniki gotujemy co chwilę mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści. Trwa to ok. 5 min. Umyte i oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości truskawek. Do syropu wkładamy truskawki oraz wlewamy sok z cytryny. Gotujemy około 20 min -tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Może to potrwać dłużej jeżeli truskawki zawierają dużo wody. Pod koniec wlewamy 2 łyżeczki wody różanej. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków i szybko zakręcamy. Konfiturę pasteryzujemy. Duży garnek wyściełamy ściereczką. Wstawiamy słoiczki tak aby nie dotykały jeden drugiego. Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy aż woda się zagotuje. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 10 min. Słoiki pozostawiamy w garnku aż woda całkiem wystygnie.