Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-06-2014
Tradyja z delikatną różaną nutą
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 165
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1725
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 331
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 165
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1725
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 331
Składniki
W dużym rondlu (o grubym dnie) robimy syrop z cukru i wody. Składniki gotujemy co chwilę mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści. Trwa to ok. 5 min. Umyte i oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości truskawek. Do syropu wkładamy truskawki oraz wlewamy sok z cytryny. Gotujemy około 20 min -tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Może to potrwać dłużej jeżeli truskawki zawierają dużo wody. Pod koniec wlewamy 2 łyżeczki wody różanej. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków i szybko zakręcamy. Konfiturę pasteryzujemy. Duży garnek wyściełamy ściereczką. Wstawiamy słoiczki tak aby nie dotykały jeden drugiego. Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy aż woda się zagotuje. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 10 min. Słoiki pozostawiamy w garnku aż woda całkiem wystygnie.