Do góry

Przetwory Przepis na:

Tradycyjna truskawkowa konfitura z różaną nutą

Przepis dnia 2014-06-18
Tradycyjna truskawkowa konfitura z różaną nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1908

Dodano:

Odsłon: 22033

Tradyja z delikatną różaną nutą

Składniki

  • 1 kg umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek
  • 250 ml wody
  • 90 dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki wody różanej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tradycyjna truskawkowa konfitura z różaną nutą

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu (o grubym dnie) robimy syrop z cukru i wody. Składniki gotujemy co chwilę mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści. Trwa to ok. 5 min.
    Umyte i oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości truskawek. Do syropu wkładamy truskawki oraz wlewamy sok z cytryny. Gotujemy około 20 min -tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Może to potrwać dłużej jeżeli truskawki zawierają dużo wody. Pod koniec wlewamy 2 łyżeczki wody różanej.
    Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków i szybko zakręcamy. Konfiturę pasteryzujemy. Duży garnek wyściełamy ściereczką. Wstawiamy słoiczki tak aby nie dotykały jeden drugiego. Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy aż woda się zagotuje. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 10 min. Słoiki pozostawiamy w garnku aż woda całkiem wystygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 17 czerwca 2014 Musi być wspaniała z tą różaną nutą! Zdjęcia urzekające, a ten kapelutek na słoiczku, no moje klimaty! :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń