Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie, jak co roku w połowie pażdziernika u mnie w domu jest kiszenie kapusty białej. Jest bardzo zdrowa , naturalnie zrobiona i odpowiada w dużym stopniu za odbudowę odporności organizmu.
Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy w...
Odsłon: 5149
Smaczna i szybka sałatka z pomidorami , czerwoną cebulą i serkiem wiejskim ,...
Odsłon: 187
Pyszne , puszyste i szybkie w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego z ra...
Odsłon: 205
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 129
Koktajl na płaski brzuch to pogromca tłuszczu, ale także potęga przeciwutleni...
Odsłon: 85580
Smaczna i szybka sałatka z pomidorami , czerwoną cebulą i serkiem wiejskim ,...
Odsłon: 187
Pyszne , puszyste i szybkie w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego z ra...
Odsłon: 205
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 129
Koktajl na płaski brzuch to pogromca tłuszczu, ale także potęga przeciwutleni...
Odsłon: 85580
Składniki
Poszatkowaną kapustę wsypujemy do dużej miski, dodajemy odpowiednią ilość soli, ziół i mieszamy do uzyskania wilgotnej konsystencji kapusty.
Następnie wkładamy do czystych i wyparzonych pojemników (mogą być słoiki, ja akurat kiszę w beczce wyłożonej workiem do tego celu). Kapustę dobrze ubijamy aż do wydzielenia się soku. Tak postępujemy do wyrobienia całkowitego kapusty.
Wstawiamy do pomieszczenia o temperaturze co najmniej 20°C i przetrzymujemy od 3 do 5 dni przekłuwając ją w pionie raz dziennie dla odgazowania. Po tym okresie wystawiamy do chłodnego pomieszczenia. Po 2-3 tygodniach jest już do jedzenia.
Moi dziadkowie i rodzice, a teraz ja, kapusta była i jest kiszona 2 tygodnie przed wszystkimi świętymi albo 2 tygodnie po tym święcie. Nie inaczej i zawsze się udaje.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Kiszony młody czosnek.
Przetwory
Zalewa na ogórki małosolne
Przetwory
Ogórki małosolne z woreczka
Przetwory
Kiszone rzodkiewki
Kiszony młody czosnek.
Kiszony, młody czosnek jest smaczny i zdrowy, polecam tym którzy lubią jeść c...
Odsłon: 154
Zalewa na ogórki małosolne
Ogórki małosolne to chyba najbardziej wytęskniony przysmak wczesnego lata. Is...
Odsłon: 2951