Do góry

Przetwory Przepis na:

Tradycyjne kiszenie kapusty białej, stary przepis.

Tradycyjne kiszenie kapusty białej, stary przepis.

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 5802

Tradycyjnie, jak co roku w połowie pażdziernika u mnie w domu jest kiszenie kapusty białej. Jest bardzo zdrowa , naturalnie zrobiona i odpowiada w dużym stopniu za odbudowę odporności organizmu.

Składniki

  • Przepis na kiszenie kapusty podaję na 1 kg. Każdy może zwielokrotnić ilość kapusty jak również przypraw
  • 1 kg kapusty białej
  • 20 g soli kamiennej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 g kminku w całości
  • 100 g marchewki poszatkowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjne kiszenie kapusty białej, stary przepis.

Przygotowanie

  1. Poszatkowaną kapustę wsypujemy do dużej miski, dodajemy odpowiednią ilość soli, ziół i mieszamy do uzyskania wilgotnej konsystencji kapusty.

  2. Następnie wkładamy do czystych i wyparzonych pojemników (mogą być słoiki, ja akurat kiszę w beczce wyłożonej workiem do tego celu). Kapustę dobrze ubijamy aż do wydzielenia się soku. Tak postępujemy do wyrobienia całkowitego kapusty.

  3. Wstawiamy do pomieszczenia o temperaturze co najmniej 20°C i przetrzymujemy od 3 do 5 dni przekłuwając ją w pionie raz dziennie dla odgazowania.
    Po tym okresie wystawiamy do chłodnego pomieszczenia. Po 2-3 tygodniach jest już do jedzenia.

  4. Moi dziadkowie i rodzice, a teraz ja, kapusta była i jest kiszona 2 tygodnie przed wszystkimi świętymi albo 2 tygodnie po tym święcie. Nie inaczej i zawsze się udaje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 03 listopada 2021 Najlepsza jest domowa kapusta. Ja robię czystą bez dodatków - tylko kapusta i sól niejodowana. Jest uniwersalna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wmk 20 października 2021 Nie dodaję cebuli.
Podaj swój przepis, porównamy i ulepszymy.
Pozdrowienia
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 października 2021 Super,ale brakuje mi tu cebuli....ja kisze wg moich rodzicow przepisu z przed chyba 100lat,zawsze pyszna...pozdawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń