Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku postanowiłam zrobić tradycyjne ogórki konserwowe, bo bardzo chciałam przypomnieć sobie smak przetworów z czasów PRL. Wprawdzie w moim domu rodzinnym prawie wszystkie przetwory przygotowywało się we własnym zakresie, ale pamiętam smak kupnych ogórków konserwowych. Czasem Mama kupowała je na jakąś imprezę, a w barach i stołówkach takie ogórki były powszechnie dostępne. Muszę przyznać, że bardzo lubiłam PRL-owskie tradycyjne ogórki konserwowe. Często bywało i tak, że smaczna zalewa znikała ze słoika wcześniej niż ogórki! Jest to uniwersalna zalewa, którą można użyć do konserwowania innych warzyw, np. do papryki, a nawet do grzybów. W tym przepisie znów używam octu spirytusowego, bo to jest stary przepis z Zakładów Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego (ZPOW). Receptura państwowa obowiązująca w PRL. Ale ogórki są łagodne, a nie bardzo octowe. Lubimy takie niezbyt kwaśne, więc według nas – są pyszne!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1781
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1546
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1517
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1890
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1781
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1546
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1517
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1890
Składniki
Na dno każdego słoika włóż kawałek korzenia chrzanu, plasterki zblanszowanej marchwi, plasterki cebuli, czosnku, ziarenka gorczycy i ziela oraz listek laurowy. A jeśli chcesz zrobić ogórki ostre, to jeszcze papryczki chili – kawałeczki suszone lub świeże.
Niewielkie i zgrabne ogórki gruntowe umyj i ułóż ciasno w słoikach.
Składniki zalewy zagotuj, a następnie gorącą zalewą zalej ogórki w słojach. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 20 minut. Pamiętaj przy tym, że słoiki z gorącą zalewą należy wstawiać do pasteryzatora lub kotła z gorącą wodą. Czas pasteryzacji liczy się tu od chwili wstawienia słoików do gorącej wody.
Po zakończeniu pasteryzacji należy szybko schłodzić słoiki, żeby ogórki nie stały się miękkie. Tym razem nie studzimy pod kocykiem! Jeszcze opisać i już można wynieść do zimnej spiżarni, ale dobrze spasteryzowane ogórki konserwowe dobrze przechowują się nawet w kuchennej szafce.
Uwaga, taką samą zalewą można konserwować również ogórki dowolnie pokrojone, np. w plastry, płaty, ćwiartki lub słupki. A także rozmaite inne warzywa i grzyby.
Smacznego!