Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku postanowiłam zrobić tradycyjne ogórki konserwowe, bo bardzo chciałam przypomnieć sobie smak przetworów z czasów PRL. Wprawdzie w moim domu rodzinnym prawie wszystkie przetwory przygotowywało się we własnym zakresie, ale pamiętam smak kupnych ogórków konserwowych. Czasem Mama kupowała je na jakąś imprezę, a w barach i stołówkach takie ogórki były powszechnie dostępne. Muszę przyznać, że bardzo lubiłam PRL-owskie tradycyjne ogórki konserwowe. Często bywało i tak, że smaczna zalewa znikała ze słoika wcześniej niż ogórki! Jest to uniwersalna zalewa, którą można użyć do konserwowania innych warzyw, np. do papryki, a nawet do grzybów. W tym przepisie znów używam octu spirytusowego, bo to jest stary przepis z Zakładów Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego (ZPOW). Receptura państwowa obowiązująca w PRL. Ale ogórki są łagodne, a nie bardzo octowe. Lubimy takie niezbyt kwaśne, więc według nas – są pyszne!
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 304
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3321
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 304
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3321
Składniki
Na dno każdego słoika włóż kawałek korzenia chrzanu, plasterki zblanszowanej marchwi, plasterki cebuli, czosnku, ziarenka gorczycy i ziela oraz listek laurowy. A jeśli chcesz zrobić ogórki ostre, to jeszcze papryczki chili – kawałeczki suszone lub świeże.
Niewielkie i zgrabne ogórki gruntowe umyj i ułóż ciasno w słoikach.
Składniki zalewy zagotuj, a następnie gorącą zalewą zalej ogórki w słojach. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 20 minut. Pamiętaj przy tym, że słoiki z gorącą zalewą należy wstawiać do pasteryzatora lub kotła z gorącą wodą. Czas pasteryzacji liczy się tu od chwili wstawienia słoików do gorącej wody.
Po zakończeniu pasteryzacji należy szybko schłodzić słoiki, żeby ogórki nie stały się miękkie. Tym razem nie studzimy pod kocykiem! Jeszcze opisać i już można wynieść do zimnej spiżarni, ale dobrze spasteryzowane ogórki konserwowe dobrze przechowują się nawet w kuchennej szafce.
Uwaga, taką samą zalewą można konserwować również ogórki dowolnie pokrojone, np. w plastry, płaty, ćwiartki lub słupki. A także rozmaite inne warzywa i grzyby.
Smacznego!