Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku postanowiłam zrobić tradycyjne ogórki konserwowe, bo bardzo chciałam przypomnieć sobie smak przetworów z czasów PRL. Wprawdzie w moim domu rodzinnym prawie wszystkie przetwory przygotowywało się we własnym zakresie, ale pamiętam smak kupnych ogórków konserwowych. Czasem Mama kupowała je na jakąś imprezę, a w barach i stołówkach takie ogórki były powszechnie dostępne. Muszę przyznać, że bardzo lubiłam PRL-owskie tradycyjne ogórki konserwowe. Często bywało i tak, że smaczna zalewa znikała ze słoika wcześniej niż ogórki! Jest to uniwersalna zalewa, którą można użyć do konserwowania innych warzyw, np. do papryki, a nawet do grzybów. W tym przepisie znów używam octu spirytusowego, bo to jest stary przepis z Zakładów Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego (ZPOW). Receptura państwowa obowiązująca w PRL. Ale ogórki są łagodne, a nie bardzo octowe. Lubimy takie niezbyt kwaśne, więc według nas – są pyszne!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4334
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11759
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13842
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4334
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11759
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13842
Składniki
Na dno każdego słoika włóż kawałek korzenia chrzanu, plasterki zblanszowanej marchwi, plasterki cebuli, czosnku, ziarenka gorczycy i ziela oraz listek laurowy. A jeśli chcesz zrobić ogórki ostre, to jeszcze papryczki chili – kawałeczki suszone lub świeże.
Niewielkie i zgrabne ogórki gruntowe umyj i ułóż ciasno w słoikach.
Składniki zalewy zagotuj, a następnie gorącą zalewą zalej ogórki w słojach. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 20 minut. Pamiętaj przy tym, że słoiki z gorącą zalewą należy wstawiać do pasteryzatora lub kotła z gorącą wodą. Czas pasteryzacji liczy się tu od chwili wstawienia słoików do gorącej wody.
Po zakończeniu pasteryzacji należy szybko schłodzić słoiki, żeby ogórki nie stały się miękkie. Tym razem nie studzimy pod kocykiem! Jeszcze opisać i już można wynieść do zimnej spiżarni, ale dobrze spasteryzowane ogórki konserwowe dobrze przechowują się nawet w kuchennej szafce.
Uwaga, taką samą zalewą można konserwować również ogórki dowolnie pokrojone, np. w plastry, płaty, ćwiartki lub słupki. A także rozmaite inne warzywa i grzyby.
Smacznego!