Do góry

Przetwory Przepis na:

Warzywne słupki na zimę

Warzywne słupki na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7686

Dodano:

Odsłon: 337

Zbroimy się przed mrozami i niepogodą.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zółte
  • 4 ogórki gruntowe średnie
  • 3 małe cebule
  • ziarna kolendry, ziarna gorczycy, kurkuma , curry, liście laurowe, ulubione zioła
  • ostre papryczki dla chętnych
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 kopiate łyżki cukru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Warzywne słupki na zimę

Przygotowanie

  1. Cukinię i papryki czerwoną i żółtą pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa z wyjątkiem ostrych papryczek i cebuli pokroić w słupki o wysokości nieco mniejszej od słoika, w którym będą zimować. U mnie było to 6 słoików średniej wielkości.

  2. Na dno każdego słoika dać liść laurowy, zioła, kilka ziaren kolendry i gorczycy, 1/3 łyżeczki curry i 1/4 łyżeczki kurkumy. Na to położyć po 1/2 cebuli ( obranej oczywiście) . Układać warzywne słupki na tak zwany wcisk mieszając je ze sobą. Jeśli chcemy można dołożyć ostrą papryczkę.

  3. Składniki zalewy zagotować i gorącą wlewać na warzywa do słoików. Pasteryzować 5 min. Smacznego zimowego ...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń