Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnie w occie to dość nieznany sposób na wykorzystanie tych letnich owoców. Znamy je z kompotów, dżemów czy kisieli. Jednak dodatek octu jest tu dość nieoczywisty, a szkoda. Specjalnie używa się w tym celu octu jabłkowego, który pozwala zachować całą słodycz wiśni, a jednocześnie ich specyficzną kwaskowatość. Brązowy cukier dodaje im charakterystycznego smaku. Tak przyrządzone owoce świetnie nadają się jako dodatek do letnich sałatek czy koktajli. Mogą być też spożywane samodzielnie jako przekąska. Wiśnie w occie pasują także do wędlin, kanapek czy serów.
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 102
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 267
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 102
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 267
Składniki
Litrowy słoik wysterylizuj. Taki powinien wystarczyć na wskazaną tu ilość składników. W rondelku wymieszaj ze sobą wodę, ocet, cukier i pieprz. Zagotuj płyn do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj wiśnie z tymiankiem. Całość gotuj przez 5 minut do miękkości owoców.
Owoce przenieś w całości do słoika i zalej je gorącym płynem z gotowania pod szyjkę. Słoiki zakręć i odstaw do ostudzenia. Wiśnie w occie przechowuj w lodówce do miesiąca. Owoce nadają się do wykorzystania już po 12 godzinach marynowania.