Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnie w occie to dość nieznany sposób na wykorzystanie tych letnich owoców. Znamy je z kompotów, dżemów czy kisieli. Jednak dodatek octu jest tu dość nieoczywisty, a szkoda. Specjalnie używa się w tym celu octu jabłkowego, który pozwala zachować całą słodycz wiśni, a jednocześnie ich specyficzną kwaskowatość. Brązowy cukier dodaje im charakterystycznego smaku. Tak przyrządzone owoce świetnie nadają się jako dodatek do letnich sałatek czy koktajli. Mogą być też spożywane samodzielnie jako przekąska. Wiśnie w occie pasują także do wędlin, kanapek czy serów.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 968
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 968
Składniki
Litrowy słoik wysterylizuj. Taki powinien wystarczyć na wskazaną tu ilość składników. W rondelku wymieszaj ze sobą wodę, ocet, cukier i pieprz. Zagotuj płyn do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj wiśnie z tymiankiem. Całość gotuj przez 5 minut do miękkości owoców.
Owoce przenieś w całości do słoika i zalej je gorącym płynem z gotowania pod szyjkę. Słoiki zakręć i odstaw do ostudzenia. Wiśnie w occie przechowuj w lodówce do miesiąca. Owoce nadają się do wykorzystania już po 12 godzinach marynowania.