Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnie w occie to dość nieznany sposób na wykorzystanie tych letnich owoców. Znamy je z kompotów, dżemów czy kisieli. Jednak dodatek octu jest tu dość nieoczywisty, a szkoda. Specjalnie używa się w tym celu octu jabłkowego, który pozwala zachować całą słodycz wiśni, a jednocześnie ich specyficzną kwaskowatość. Brązowy cukier dodaje im charakterystycznego smaku. Tak przyrządzone owoce świetnie nadają się jako dodatek do letnich sałatek czy koktajli. Mogą być też spożywane samodzielnie jako przekąska. Wiśnie w occie pasują także do wędlin, kanapek czy serów.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 599
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7019
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244505
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 599
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7019
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244505
Składniki
Litrowy słoik wysterylizuj. Taki powinien wystarczyć na wskazaną tu ilość składników. W rondelku wymieszaj ze sobą wodę, ocet, cukier i pieprz. Zagotuj płyn do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj wiśnie z tymiankiem. Całość gotuj przez 5 minut do miękkości owoców.
Owoce przenieś w całości do słoika i zalej je gorącym płynem z gotowania pod szyjkę. Słoiki zakręć i odstaw do ostudzenia. Wiśnie w occie przechowuj w lodówce do miesiąca. Owoce nadają się do wykorzystania już po 12 godzinach marynowania.