Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas babciny na żurek

Zakwas babciny na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2538 Ocena: 18838

Dodano:

Odsłon: 1902

Taki żurek waśnie robiły nasze babcie, Jest najlepszy

Składniki

  • mąka żytnia 1 szklanka
  • Czosnek 4 ząbki
  • sól i cukier do smaku
  • skórka z chleba razowego (kawałek)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas babciny na żurek

Przygotowanie

  1. Wykonanie
    4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić i pocukrować do smaku, włożyć skórkę z chleba i całość dobrze zamieszać. Kamionkę obwiązać czystym płótnem i przetrzymać przez 4 dni w ciepłym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń