Przetwory Przepis na:
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Zalewę zagotować i odstawić do przestudzenia. Niedojrzałe pomidory,paprykę i cebule pokroić w grube plastry (ok 0,5 cm).Układać w słoiczkach na przemian:pomidor,papryka,cebula,pomidor,papryka,cebula...mocno ugniatając.Do każdego słoiczka wsypać łyżeczkę cukru.Zalać marynatą tak aby przyprawy i marchew zostały na sitku.Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą i zawekować ok 20 minut(od zagotowania się wody).
W zimowe wieczory niesamowity smak...niepowtarzalny !!!...PYCHOTA !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

lidka5x5 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Przepis co prawda stary ale ja teraz właśnie zrobiłam te pomidorki, bez jakiejkolwiek zmiany,jak mi będą smakować nie wiem ale obiecuję, że jak tylko skosztuję dam znać:)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

madzik601 22 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
sałatka super, robię ją już kolejny rok, tylko ja dodaję czerwoną paprykę :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mamuska666 03 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Megi serdeczne dzięki za przepis. szukałam go już dawno. Miałam kiedyś taki bez papryki ale ten na pewno będzie lepszy.W przyszłym roku zielone pomidorki idą w ruch.Mój przepis też był od babci a ja ten skarb rodzinny zawieruszyłam.Mąż uwielbia taką sałatkę.0 Kto głosował? | Odpowiedz

ivaVienna 19 października 2011Zgłoś do usunięcia
Hi ! Megi! Moja wyszla rewelacja-zapraszam na degustacje :-))))Nigdy tego nie jadlam,a zrobilam bo mi pomidory obrodzily ,najedlismy sie ich przez cale lato i teraz jeszcze pozostalo duuuuzo zielonych i szkoda je zniszczyc.Fajna, fotke dodalas.A teraz czekamy na zime zaopatrzone w przetwory domowe :-))))))0 Kto głosował? | Odpowiedz

MEGI110278 18 października 2011Zgłoś do usunięcia
Witaj Iva...Faktycznie pomyliłam cyferki w ramkach .PRZEPRASZAM.Powinno być 1,5 l wody i 1 szkl octu.Reszta bez zmian.
Przepis mam od babci,robiłyśmy tak samo z mamą i teraz sama marynuje tę sałatkę (w/g przepisu mojej babci).
Wszyscy u nas w rodzinie i moi znajomi zajadają się nią.Oto właśnie chodzi żeby podkreślić cierpkość zielonych pomidorów.
Ciekawa jestem jak będzie smakować Twoja sałatka...na pewno inaczej !A szklanka cukru to raczej za dużo-papryka jest słodka :-) ...no,ale ilu kucharzy...tyle przepisów do jednego dania.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

ivaVienna 17 października 2011Zgłoś do usunięcia
smak faktycznie niepowtarzalny!jak zrobilam ta, zalewe to diabla by nia mozna zamarynowac!chyba cos nie tak!bo musialam dodac jeszcze 2 l wody(chociaz dalam 1 szkl octu!)i szkl cukru.Chyba nie mam ochoty probowac Twoich pomidorkow:-( pozdrawiam Iva0 Kto głosował? | Odpowiedz

ivaVienna 16 października 2011Zgłoś do usunięcia
dzieki za przepis bo szukalam go we wszystkich madrych ksiazkach kucharskich i nie bylooooo!0 Kto głosował? | Odpowiedz