Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W klasycznej wersji salatke przyrzadza sie ze sztokfiszem. mozna go zastapic dorszem, jej glównym skladnikiem sa jednak pomarancze i dodatkowo pomidory, papryka, cebula i jajka na twardo. Salatka jest doprawiona pomaranczowym sosem vinaigrette. Doskonala kompozycja smaków, choc niektórym moze wydawac sie niezwykla. Salatka jest znana od wieków w Andaluzji, ale pochodzi z kuchni arabskiej. Jest doskonala przystawka, przekaska, nadaje sie równiez na lekka kolacje.
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 135
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 465
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 135
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 465
Składniki
Podgrzac oliwe z oliwek na patelni. Smazyc rybe z obu stron przez około 5-7 minut. Wyjac z patelni i ostudzic. Obrac i filetowac pomarancze. Ugotowac jajka na twardo i pokroic na grubsze kostki lub cwiartki. Schlodzona rybe podzielic na mniejsze kawalki.
Cebule pokroic w bardzo cienkie paski, czosnek drobno posiekc. Pokroic papryke i pomidory. Wymieszac wszystkie skladniki.
Z octu sherry, soku pomaranczowego, oliwy z oliwek, soli i pierzu zmiksowac sos vinaigrette. Salatke polac sosem i wstawic przed spozyciem do lodówki na ok. 30 minut.