Sałatki Przepis na:
Chrupiąca sałatka ze smażonym tuńczykiem

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10246
Dodano: 14.12.2013
Odsłon: 5101
Składniki
- tuńczyk w oleju 1 puszka
- mix sałat (u mnie lodowa z rzymską) 3 spore garście
- ogórek świeży 1/2
- papryka czerwona 1 mniejsza
- ziarna słonecznika 3 łyżki
- oliwa (u mnie olej arachidowy) 3 łyżki
- sok z cytryny 1,5 łyżki
- kiełki brokuła garść
- sól, pieprz
3-4 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Tuńczyka odsączyć z oleju i odcisnąć jak najdokładniej w ręczniku papierowym (żeby pozbyć się jak najwięcej wilgoci, gdyż na patelni może pryskać). Usmażyć na odrobinie oleju do zbrązowienia, dosyć często mieszając. Wystudzić.
Sałatę opłukać, wysuszyć, przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i w półplasterki ogórka.
W kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałaty razem z kiełkami i ziarnami słonecznika. Wymieszać. Na wierzch ułozyć usmażonego tuńczyka. Smacznego :-)
P.S. fotka "podkręcona" przez gregorhspeed ... dziekuję :-)
Komentarze do przepisu (5)

rosse 14 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
bardzo ciekawe połączenie składników,ten tuńczyk mnie intryguje;)zabieram i kciuk zostawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 14 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
trzeba wypróbować, jeszcze takiego tuńczyka nie jadłam :) Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz