Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Codzienne gotowanie obiadów jest sporym wyzwaniem dla osób obarczonych szeregiem innych obowiązków. Z braku czasu zapewne przygotowujesz najczęściej szybkie dania złożone z ziemniaków i kotleta schabowego czy ryby. Jak w prosty sposób przełamać monotonię takich posiłków? Możesz skorzystać z bogactwa warzyw! Dodając coś do obiadu podobnego do dziesiątków innych, nie tylko całkowicie zmienisz znane smaki, ale też zapewnisz sobie solidną dawkę witamin, minerałów i błonnika. Poeksperymentuj z sosami czy sałatkami warzywnymi. Świetnym dodatkiem do klasycznych dań jest na przykład sałatka z brokułów.
Składniki
Połącz jogurt z majonezem i sokiem z cytryny. Dodaj do sosu przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Posól i popieprz do smaku. Wstaw sos na co najmniej godzinę do lodówki.
Podziel brokuł na różyczki. Włóż do gotującej się wody (około 2 l) z dodatkiem soli i cukru. Gotuj przez kilka minut – do miękkości. Ugotowany brokuł przepłucz bardzo zimną wodą, by zachował intensywnie zielony kolor.
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na niewielkie kawałki. Na podobnej wielkości cząstki pokrój suszone pomidory. Kukurydzę odcedź z zalewy. Połącz wszystkie składniki z różyczkami brokułu. Wymieszaj.
Przed podaniem sałatki polej ją sosem. Jeśli chcesz, dodaj do niej np. kawałek sera typu feta i prażone ziarna słonecznika – wówczas możesz zjeść ją solo, jako sycący, pełnowartościowy obiad.