Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nastał sezon na młodą kapustę! Znów możemy cieszyć się delikatnym, słodkawym smakiem jej kruchych liści, przyrządzając ją na dziesiątki sposobów. Oczywiście podstawa kapuścianego menu to duszona młoda kapusta, która jest tak pyszna, że w zasadzie nie potrzebuje żadnych dodatków. Można jednak wzbogacić posiłek aromatyczną wędzonką.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17445
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 347
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 922
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7291
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8778
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17445
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 347
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 922
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7291
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8778
Składniki
Pokrój boczek w kostkę i wysmaż na głębokiej patelni (lub w garnku z grubym dnem).
Obierz cebulę. Pokrój na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na plasterki. Dołóż na patelnię i smaż, aż cebula zeszkli się na tłuszczu wytopionym z boczku.
Obierz marchewki. Zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Poszatkuj liście kapusty (wcześniej usuń z nich najtwardsze części).
Dołóż marchewkę i kapustę na patelnię. Przesmaż chwilę, mieszając warzywa z boczkiem.
Wlej na patelnię około 200 ml wody (mniej więcej do połowy wysokości kapusty). Dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
Duś kapustę pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut (aż kapusta zmięknie).
Zdejmij przykrywkę z patelni. Dołóż do kapusty łyżkę masła i wymieszaj. Duś jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodaj do kapusty posiekany koperek i dopraw całość do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz też dodać trochę soku z cytryny.
Duszona młoda kapusta smakuje najlepiej z młodymi ziemniakami!