Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pozoru banalne przystawki warzywne mogą stać się wyrafinowanym daniem, jeśli zastosujesz kilka trików. Fasolkę szparagową inaczej przygotujesz dodając do niej cebulkę, bekon i złocistą bułkę tartą. Fasolkę możesz zjeść samodzielnie, dorzucić do niej ulubioną sałatkę lub zaserwować jako dodatek do dania głównego.
Polecam.
Odsłon: 1200
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1654
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1132
Polecam.
Odsłon: 1200
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1654
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1132
Składniki
Do przygotowania tego dania możesz użyć fasolki świeżej, mrożonej, z puszki lub słoika. Jeśli używasz surowej fasolki, umyj ją i odetnij końcówki, gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, a następnie przelej zimną wodą i zostaw na durszlaku do odsączenia. Z mrożoną fasolką postępuj tak samo.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę lub piórka. Boczek pokrój w paski. W dużej patelni lub w woku rozpuść łyżkę masła i podsmaż cebulkę, aż stanie się błyszcząca. Uważaj, aby jej nie przypalić, ponieważ stanie się gorzka. Dodaj boczek i przesmażaj mieszając. Boczek powinien być rumiany. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj, a następnie dorzuć zieloną fasolkę i przemieszaj dokładnie, by wszystkie składniki się ładnie połączyły. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i od razu podawaj.