Lekka, a zarazem sycąca – tę fit sałatkę z awokado polubisz już po pierwszym zasmakowaniu. Kawałki kurczaka, awokado i oliwki zapewniają zdrową porcję tłuszczów, a słodkie pomidorki, soczyste jabłko i chrupiąca papryka nadają orzeźwiający akcent. Całość otula emulsyjny dressing na bazie oliwy, musztardy i miodu. Sałatka będzie świetna na lunch, kolację czy przekąskę, ponieważ zdrowe potrawy mogą być jednocześnie bardzo smaczne.
Fit sałatka z awokado
Składniki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g zielonych oliwek (nadziewanych papryką) ze słoika
- ½ zielonej papryki
- 1 duże jabłko
- 1 awokado
- 200 g piersi z kurczaka
- 150 g mieszanki sałat
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu płynnego
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i czarny pieprz
Składniki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g zielonych oliwek (nadziewanych papryką) ze słoika
- ½ zielonej papryki
- 1 duże jabłko
- 1 awokado
- 200 g piersi z kurczaka
- 150 g mieszanki sałat
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu płynnego
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i czarny pieprz

Etapy przygotowania
Na początku zajmij się mięsem. Wybierz gotowaną, pieczoną lub wędzoną pierś z kurczaka. Możesz samodzielnie ugotować i ostudzić mięso w bulionie lub upiec je w piekarniku. Ostudzonego fileta z kurczaka podziel widelcem na wiórki. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub mniejsze plasterki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w podobny sposób jak jabłko. Przygotowane jabłko i awokado skrop sokiem z cytryny (1 łyżeczka) i wymieszaj, aby nie ciemniały. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połowy, a zielone oliwki odsącz z zalewy. Wszystkie przygotowane składniki umieść w dużej misce.
W małym, oddzielnym naczyniu energicznie wymieszaj oliwę z musztardą, miodem i łyżeczką soku z cytryny.
Sałatkę dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Fit sałatkę z awokado podawaj od razu po przygotowaniu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15774

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1499
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15774

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1499



Składniki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g zielonych oliwek (nadziewanych papryką) ze słoika
- ½ zielonej papryki
- 1 duże jabłko
- 1 awokado
- 200 g piersi z kurczaka
- 150 g mieszanki sałat
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu płynnego
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i czarny pieprz
Na początku zajmij się mięsem. Wybierz gotowaną, pieczoną lub wędzoną pierś z kurczaka. Możesz samodzielnie ugotować i ostudzić mięso w bulionie lub upiec je w piekarniku. Ostudzonego fileta z kurczaka podziel widelcem na wiórki. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub mniejsze plasterki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w podobny sposób jak jabłko. Przygotowane jabłko i awokado skrop sokiem z cytryny (1 łyżeczka) i wymieszaj, aby nie ciemniały. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połowy, a zielone oliwki odsącz z zalewy. Wszystkie przygotowane składniki umieść w dużej misce.
W małym, oddzielnym naczyniu energicznie wymieszaj oliwę z musztardą, miodem i łyżeczką soku z cytryny.
Sałatkę dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Fit sałatkę z awokado podawaj od razu po przygotowaniu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.