Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pstrąg w galarecie niezmiennie gości na moim świątecznym stole. W tym roku wypróbowałam wersje mini galaret z kawałkami pstrąga z żółtym - czosnkowym majonezem.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69004
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69004
Składniki
W płaskim rondlu nastawiłam warzywa i przyprawy z łbami, gotowałam je 20 minut i dodałam oczyszczoną tuszkę pstrąga. Gotowałam jeszcze około 15-18 minut.
Rozrobiłam żółty majonez. Doprawiłam go kurkumą, chili i ząbkiem czosnku.
Gorący wywar przecedziłam, zaciągnełam przeciśniętym czosnkiem i jeszcze doprawiłam solą, pieprzem i dodałam koperu. Rozrobiłąm w nim żelatynę. Na dno miseczek dałam po pół centymetra galarety i poczekałam aż stężeje w lodówce. Na galarecie ułożyłam po łyżce majonezu a groszek służył jako dystansowniki- aby majonez nie rozjechał się pod ciężarem. Ułożyłam kawałki obranej ryby, znowu majonez i kolejna warstwa ryby i przybranie. całość zalałam resztą galarety.
Stężała :D Z jednego pstrąga wyszło mi 8 galaretek, a może byłoby i więcej gdybym nie podjadała.
Smacznego :)