Do góry

Sałatki Przepis na:

Jarmuż w śmietanie

Jarmuż w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 10173

Dodano:

Odsłon: 14639

Zdrowie i energia zawarte w kilku liściach.

Składniki

  • Jarmuż- dowolna ilość- nie polecam paczkowanego ze sklepu
  • jest twardy i pociety z łodygami
  • czosnek- 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek
  • śmietana 18% 2-3 łyżki
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatałowa
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Po zjedzeniu nawet malej porcji jarmużu czuje się pełna energii i wypoczęta.

    Jarmuż umyłam i liście oberwałam z łodygi.

    W garnku na oliwie na bardzo małym ogniu podsmażyłam pokrojony czosnek. Gdy tylko zacznie się rumienić, dodałam odrobinę wody, wrzuciłam jarmuż, podkręciłam ogień do maksimum i garnek przykryłam pokrywką.

    Po paru minutach jarmuż się uparuje i zmieni kolor na żywo zielony- można wyłączyć ogień. Przeciągnięty zmieni kolor na zgniło zielony.

    Dodałam śmietanę- 2 łyżki, sól i pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.
    Przepyszne!

    Jeśli nie każdy przepada za smakiem jarmużu, to polecam wstawienie go do lodówki i spróbowanie następnego dnia- goryczka znika!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń