Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem to tradycyjne danie kuchni niemieckiej i austriackiej, szczególnie doceniane w południowych Niemczech. Nieco przypomina naszą sałatkę jarzynową, ale zdecydowanie ma mniej składników. Są one natomiast przyrządzone w sposób wyjątkowy, który podkręca smak każdego z nich. Całość dopełnia sos z dodatkiem musztardy, która zapewnia pikanterii całemu daniu. Ta sałatka to idealne połączenie smaków: słodkiego, ostrego i słonego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Przestudź i obierz, a następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski sałatkowej. Ogórka konserwowego pokrój w plasterki i dodaj do ziemniaków.
Na patelni podsmaż boczek do całkowitego wytopienia tłuszczu. Odłóż go na bok, a na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę przełóż do miski z sałatką. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i musztardę. Dodaj sól i pieprz, a następnie zalej przygotowanym sosem sałatkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj i przełóż do ziemniaków.
Całą zawartość miski starannie wymieszaj. Na koniec udekoruj wierzch sałatki odłożonym wcześniej boczkiem. Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno drugiego dnia.