Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem to tradycyjne danie kuchni niemieckiej i austriackiej, szczególnie doceniane w południowych Niemczech. Nieco przypomina naszą sałatkę jarzynową, ale zdecydowanie ma mniej składników. Są one natomiast przyrządzone w sposób wyjątkowy, który podkręca smak każdego z nich. Całość dopełnia sos z dodatkiem musztardy, która zapewnia pikanterii całemu daniu. Ta sałatka to idealne połączenie smaków: słodkiego, ostrego i słonego.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3870
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1002
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3870
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1002
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Przestudź i obierz, a następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski sałatkowej. Ogórka konserwowego pokrój w plasterki i dodaj do ziemniaków.
Na patelni podsmaż boczek do całkowitego wytopienia tłuszczu. Odłóż go na bok, a na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę przełóż do miski z sałatką. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i musztardę. Dodaj sól i pieprz, a następnie zalej przygotowanym sosem sałatkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj i przełóż do ziemniaków.
Całą zawartość miski starannie wymieszaj. Na koniec udekoruj wierzch sałatki odłożonym wcześniej boczkiem. Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno drugiego dnia.