Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem to tradycyjne danie kuchni niemieckiej i austriackiej, szczególnie doceniane w południowych Niemczech. Nieco przypomina naszą sałatkę jarzynową, ale zdecydowanie ma mniej składników. Są one natomiast przyrządzone w sposób wyjątkowy, który podkręca smak każdego z nich. Całość dopełnia sos z dodatkiem musztardy, która zapewnia pikanterii całemu daniu. Ta sałatka to idealne połączenie smaków: słodkiego, ostrego i słonego.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 55
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 74
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 515
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 55
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 74
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 515
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Przestudź i obierz, a następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski sałatkowej. Ogórka konserwowego pokrój w plasterki i dodaj do ziemniaków.
Na patelni podsmaż boczek do całkowitego wytopienia tłuszczu. Odłóż go na bok, a na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę przełóż do miski z sałatką. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i musztardę. Dodaj sól i pieprz, a następnie zalej przygotowanym sosem sałatkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj i przełóż do ziemniaków.
Całą zawartość miski starannie wymieszaj. Na koniec udekoruj wierzch sałatki odłożonym wcześniej boczkiem. Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno drugiego dnia.